„Porcos vérteshalak” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
végbél nyalása --> végbél nyílása :P
(végbél nyalása --> végbél nyílása :P)
}}
 
A '''porcos vérteshalak''' vagy '''fél-csontoshalak''' ''(Chondrostei)'' a [[sugárúszójúsugarasúszójú halak]] osztályának ''(Actinopterygia)'' osztályának egyik alosztálya. Korábbi rendszerekben is hasonlóan elkülönítették őket a többi [[csontos halak|csontoshal-csoporttól]]. A [[Dudich Endre|Dudich]]−[[Loksa Imre|Loksa]]-féle rendszerben vérteshalak néven szerepelnek, mint a csontoshalak első, és legprimitívebb alosztálya. Az [[Urania Állatvilág]] rendszerében a sugaras úszójú halak alosztályában, azon belül az ősúszósok öregrendjében ''(Palaeopterygii)'' szerepelnek, mint főrend.
 
== Törzsfejlődés ==
A porcos vérteshalak [[anatómia]]i jellegzetességeik alapján primitív halcsoportnak tekinthető. Nevük onnan ered, hogy vázrendszerükben a [[porcszövet]]nek még nagyobb szerepe van, mint a [[csont]]oknak. [[koponya|Koponyájuk]] erőteljes, bőrcsontokkal borított, vastag csontozatú, melynek jellegzetessége a csőrszerűen előrenyúló nyúlvány ''(rostrum)'', mely a [[porcos halak]] (''Chondrichtyes'' osztály) körében is megvan. Kopoltyúfedőjük már kialakult. A [[gerinc]]oszlop tökéletlenül csontosodott el, a csigolyatestek még porcosak, mitöbb tökéletlenül fejlődtek ki, csak alsó és felső gyűrűt alkotó ívszárak vannak meg, melyek körülölelik a [[gerincvelő]]t és a [[szív]]ből induló, kopoltyúkhoz vezető [[aorta|aortát]]. A [[gerinchúr]] csaknem teljes egészében megmaradt, mely igen primitív sajátosságnak tekinthető. Szájnyílásuk – akár a [[cápák]]é – alsó állású, állkapcsaik csökevényesek. Kültakarójuk [[bőr]], melyen vagy rombikus pikkelyek, vagy sorokba rendezett csontlemezek vérteznek.
 
Belső zsigeri rendszereik is számos ősi, primitív sajátosságot őriztek meg, melyek sok esetben a cápák belső anatómiai felépítésére emlékeztet. Bélrendszerük jól tagolt, háromszakaszos, felületnövelő, spirálisan csavarodott bélredőjük van a középbéli szakaszon. A szív kamrája után, még az aortatörzs előtt ún. artériás gumó vagy kúp öblösödik ki. [[Úszóhólyag]]juk már kialakult, hatalmas méretű, de osztatlan. A szív kamrájának belseje [[mirigy]]ekben gazdag. A [[gyomor]]fal igen erőteljes simaizomzatú, akárcsak a [[madarak]] [[zúzógyomor|zúzógyomra]]. [[Kloáka|Kloákájuk]] nincs, a húgy−ivarrendszer és a végbél nyalásanyílása elkülönül egymástól.
 
A porcos halakkal ellentétben [[megtermékenyítés]]ük külső, nagyszámú, igen kisméretű petét raknak.
 
[[en:Chondrostei]]
[[ca:Condrosti]]
[[de:Knorpelganoide]]
[[es:Chondrostei]]
[[fr:Chondrostéens]]
[[ko:연질류]]
[[nl:Kraakbeenganoïden]]
[[oc:Chondrostei]]
[[pl:Kostnochrzęstne]]
[[pt:Chondrostei]]
[[sk:Chrupkokostnaté]]
[[vi:Phân lớp Cá sụn hóa xương]]
[[zh:软骨硬鳞附类]]

Navigációs menü