„Kibuc” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: bg:Кибуц
BodhisattvaBot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: lv:Kibucs
46. sor: 46. sor:
[[lb:Kibbuz]]
[[lb:Kibbuz]]
[[lt:Kibucas]]
[[lt:Kibucas]]
[[lv:Kibucs]]
[[nl:Kibboets]]
[[nl:Kibboets]]
[[nn:Kibbutz]]
[[nn:Kibbutz]]

A lap 2008. október 15., 21:59-kori változata

A kibuc (héberül קיבוץ ) a "csoport" ill. "összegyűjteni" szavakból ered. A kibuc olyan kollektív település ahol a vagyon egy jelentős része közös. A mozgalom a szocializmus és a cionizmus egyfajta kombinációjaként egy gyakorlatias, munkaalapú cionizmust hozott létre Izraelben olyan időkben, amikor a gazdálkodás független formái nem alakulhattak ki. A szükségből erényt kovácsolva, saját zsidó/szocialista ideológiájuk alapján a kibucok tagjai a közösségi élet olyan letisztult módját honosították meg, mely az ország határain kívül is komoly érdeklődésre tarthatott számot. Az első néhány generáció utópikus közösségei után a maiak alig különböznek a kapitalista vállalkozásoktól és a hagyományos városoktól, melyek mellett a kibucok alternatívát szerettek volna nyújtani.

Az eredetileg főleg mezőgazdaságból élő kibucok mára bevételük jelentős részét ipari tevékenységből és turisztikából szerzik.

Történelem

Eredet

Az 1880-as években Oroszország déli részéről mintegy 15 000 zsidó vándorolt ki Palesztina területére amit ők Eretz Izraelnek (ארץ ישראל) hívtak. Ez az Első Alijának is nevezett kivándorlás két jelentős dologban tért el a korábbi kivándorlásoktól. Egyrészt nem idős emberek mentek életük utolsó éveire, hanem fiatalok, akik ott akartak élni, másrészt pedig a tanulás helyett földműveléssel akartak foglalkozni. A csoport tagjait Biluim-nak is nevezték.

Az Első Alija korának ideológiája szerint az diaszpórában elő zsidók gondjainak legfőbb okozója, hogy felhagytak a fizikai munkával.

Második Alija

A XX. század elején újból pogromok voltak Oroszországban. 1903-ban a kishinyevi parasztokat egy vérváddal gerjesztették a zsidók ellen. Az Orosz-Japán háborúban elsznvedett vereség és a 1905-ös forradalom kapcsán újból zavargások voltak. A pogromok újabb kivándorlás hullámot gerjesztettek az oroszországi zsidók között.