„Warhammer 40 000” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
másolás
PityuBot (vitalap | szerkesztései)
a sci-fi-portál sablonja
74. sor: 74. sor:


{{csonk-dátum|csonk-szabad|2007 januárjából}}
{{csonk-dátum|csonk-szabad|2007 januárjából}}

{{Portál|Sci-fi| }}


[[Kategória:Warhammer 40 000]]
[[Kategória:Warhammer 40 000]]

A lap 2008. szeptember 18., 17:53-kori változata

A Warhammer 40 000 a Games Workshop sci-fi univerzuma, amelyre táblás és számítógépes játékok, valamint könyvek egész sora épül.

Táblás játék

A játék a 41. évezred kitalált univerzumának hadseregei között dúló háborúkat eleveníti meg miniatűr figurákkal, melyek futurisztikus katonákat, lényeket és harcjárműveket ábrázolnak.

Háttér

Világ

A Warhammer 40 000 játékvilágát legkönnyebben gótikus sci-fi-fantasy univerzumként jellemezhetjük, a jelentől hozzávetőlegesen 38 991 évvel egy elképzel jövőbe, a 41. évezredbe helyezve. A technológia egyes embereknek lehetővé teszi hogy száz évnél jóval tovább éljenek, néhánynak akár évezredekig, habár a meghosszabbodott élet ára rendszerint valamiféle összeolvadás gépekkel, ami által sokat veszítenek "emberi" mivoltukból.

Az egyik központi és legnépszerűbb eleme a Warhammer 40 000-nek az űrgárdisták (Space Marines) akik anakronisztikus keveréke a genetikailag felerősített hatalmas tűzerejű szuperkatonáknak és a fanatikus, az Istencsászárhoz tántoríthatatlanul hűséges keresztes lovagoknak.

Ezek a harcosok az elit védői az emberiség birodalmának, egy antiutópisztikus, az egész galaxis átszelő birodalomnak. A Birodalmat általában a megszámlálhatatlan jelzőkkel írják le - míg az űrgárdisták egy rendkívül ütőképes, de kis számú különleges haderő, a birodalom haderejének jelentős részét a többi milliárd normál katonát tartalmazó Birodalmi Őrség/Birodalmi Gárda (Imperial Guard - elnevezésük fordításokban különbözik) teszi ki a végnélküli háborúkban.

Az anyagi világ (a „matérium”), a Tejút galaxis, melynek nagy része a Birodalom irányítása alatt áll, de számos más faj létezik, részben a hagyományos fantasy világra építve: az orkok egy barbár humanoid (emberszerű) zöld börű fél fungoid faj; az eldák elegánsak és rejtélyesek, egy ősi összeomlott civilizáció túlélői, a tündékhez hasonlíthatóak; a tauk; a necronok és a tyranidák egy galaxison kivüli sáska rajként mindent felemésztő biológiailag tervezett faj. A törpökre emlékeztetnek még a zömikek, de ők az emberi faj egy alágaként szerepelnek.

A galaxist átszellő történetet és a fénynél gyorsabb bolygóközi utazást az univerzum egy másik síkja teszi lehetővé, a hipertér, az „immatérium”. Az immatérium a Káosz birodalma, káosz-lények és a Káosz isteneinek lakhelye: Khorne (a düh, a vérontás és a háború istene), Tzeentch (a becsvágyás, a manipuláció, a változás, az illúzió, cselszövés és boszorkányság istene), Slaanesh (a gyönyör, a fájdalom, a romlottság, a gőg és a hanyatlás istene) és Nurgle (a betegségek istene) . A Káosz a valós világegyetemet is állandóan fenyegeti, képes megrontani az embereket és a birodalmi katonákat, mutánsokat és démonokat megidézve. A Káoszt vonzzák az erős pszichikai képességekkel rendelkezők.

A szembenálló felek

Emberiség

Az Emberiség Birodalma (Imperium) egy galaktikus birodalom, mely több millió csillagrendszert tartalmaz. A központja a Szent Terra (röviden Terra vagy Föld) a valódi Föld. Innen irányítja az Istencsászár a birodalmat és bocsátja ki az Astronomicant, egy masszív pszichikai jelzőfényt, melynek segítségével irányítják a navigátorok a hipertérben a hajókat, lehetővé téve a fénysebességnél gyorsabb utazást. A birodalom számtalan trillió polgára az emberiség uralkodója, védője és apjaként imádkozik a 10 000 éve arany trónprotézisbe zárt Császárhoz. Ő valaha élő ember volt, de a Hórusz eretnekségként nevezett galaktikus polgárháborúban olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy teste és lelke trónprotézisén kívül nem tud létezni - életben tartására és az Astronomican kibocsátásra számtalan embert kell feláldozni napról napra. A halhatatlannak tűnő életét az emberiség szolgálatára áldozta fel.

Káosz

A káosz a hipertérben lakozó rettenet. Az ott élő lényeket az emberek démonokként ismerik, a leghatalmasabbakat közülük pedig káoszisteneknek. Az űrgárdisták kilenc légiója csatlakozott a káoszhoz, azonban a legtöbbjük máig úgy hiszi, a Császár árulta el őket. Ellentétben az ezer hűséges rendházzal, nem csupán ezer-ezer tagot számlálnak, hanem rengeteg sokat, ugyanis az ezer fős korlátozást épp a Hórusz eretnekség miatt vezették be. A jelenleg leghatalmasabb elő káoszvezér Abaddon, akiről azt beszélik, egyenesen Hórusz hadúr klónja.

Eldák

Ősi nép, amely hedonikusságával, és féktelen élvhajhászatával - mivel erőteljes pszi-használók is - véletlenül lerombolták saját világukat, és létrehozták az Iszonyat Szeme néven ismert hipertorzulatot, valamint Slaanesh káoszistent. Jelenleg mesterséges bolygókon, Mestervilágokon élnek, szétszóródva a Galaxisban. A legközelebb az Iszonyat Szeméhez az Ulthwe van, amely próbál elszabadulni, de évmilliókba telhet, mire biztonságos távra kerül a Szemtől. Másik említésre méltó Mestervilág az Iyanden, amelyet majdnem teljesen letarolt a Kraken nevű Tyranida kaptárflotta. Visszaverték ugyan a dögöket, de iszonyú árat kellett fizetniük érte - ma az Iyanden legtöbb lakója csupán Lidérc - mesterséges gépek, melyeket a halott eldák lélekkövei hajtanak.

Orkok

A zőődek. Óókok. A skacok. Így hívják saját magukat. Az orkok népe büdös, szeméttúró, lopkodó, agresszív, folyamatosan harcolni vágyó, nyüzsgő-makogó hordák tömkelege. Pszi-t nem képesek használni, ám a pszi-hez hasonló dolgot, a WAAAGH!!! erejét egyesek igen, akiket ezért a többiek "furaskacoknak" hívnak, ám ha a WAAAGH!!! túl nagy, ezeknek a furaskacoknak akár fel is robbanhat a feje. A WAAAGH!!! nem más, mint maga az orkok tömege. Minél több a skac, annál nagyobb a WAAAGH!!!, és minél nagyobb a WAAAGH!!!, az annál több skacot vonz oda. Ezeket minden esetben a legidősebb - tehát a legerősebb, és pont ezért a legnagyobb - ork vezeti, aki a Főnök. Hitvallásuk, hogy "A piros az jóó, mer' a piros az gyors!", tehát mindent befestenek pirosra, amivel mozognak, valamint két istenük van, Gork és Mork. Egyikük a sebesség istene, a másikuk a dakkáé (Dakka - mikor kézbeveszünk egy géppuskát, és DAKKADAKKADAKKA!), habár azon viták vannak, hogy melyik-melyik, tán még ők maguk sem tudják pontosan.

Tyranidák

Másik galaxis szülöttei. Biogenetikus technológiájuk, központi tudatuk, és végtelenszámú harcosuk van. Minden élő szervezetet, ami az útjukba akad, beolvasztják a rajukba, és onnantól kezdve az is a nagy Vezértudat agyatlan bábja lesz. Amelyik bolygót megtámadják, annak vajmi kevés esélye van a túlélésre. Néhány kivétel a Iyanden mestervilág, valamint Macragge, az Ultramarines űrgárdista rendház otthonvilága. A tyranidák a megalkotói a génorzóknak.

Tau

A Tau birodalom a galaxis keleti peremvidékén gyorsan fejlődő kultúra.Hitük szerint mindenkinek a "Nagyobb Jó" érdekében kell léteznie és munkálkodnia, és ha valaki nem hajlandó erre, akkor annak pusztulnia kell. Társadalmuk távolról emlékeztet a kasztrendszerre és alapvető erősségük a fejlett technológiájuk. Hajlandók más fajokkal együttműködni (zsoldosokat alkalmazni), amennyiben azok hitet tesznek a Nagyobb Jó mellett.

Necron

A Nekron birodalom egy régen kipusztult faj maradványára épült. A faj fénykorában technológiailag fejlett, galaxis szerte elterjedt civilizáció volt. Isteneik azonban (melyek jóval fejlettebb energiából felépülő lények voltak) kijátszották hatalomvágyukat, és előbb polgárháborúba, majd pusztulásba döntötték a necronokat: rávették őket, hogy lelkeiket biológiai testük helyett fém testekbe zárják így válva halhatatlanná . A fémtestbe zárt lelkek azonban az eónok során elvesztették józan elméjüket és egyéniségüket, és csak mechanikusan pusztító robotokká váltak, akiket csak a minden élő elleni gyűlölet hajt. Hatalmas felszín alatti kriptákban alusszák hosszú álmukat számos bolygón a galaxisban. Elég azonban egy óvatlan felfedező, és máris felélednek, egyetlen szándéktól vezérelve: minden élő elpusztítása a bolygón.

Könyvek

Számítógépes játékok

Kiegészítők
  • Winter Assault
  • Dark Crusade
  • Soulstorm

Lásd még

Külső hivatkozások

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Warhammer 40 000 témájú médiaállományokat.

Angol