„Gringotts” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kozmetikai javítások
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a három pontok javítása
13. sor: 13. sor:
Varázslat e kincsek őre."
Varázslat e kincsek őre."


A Gringotts 713-es széfjében őrizte [[Albus Dumbledore]], a Roxfort varázslóiskola igazgatója a [[Bölcsek köve|Bölcsek kövét]] a Harry Potter-sorozat első részében, a [[Harry Potter és a bölcsek köve|Harry Potter és a bölcsek kövében]]. Harry a ... számú széfben tárolja a szülei által ráhagyott örökséget (ami főleg galleonokból áll). Harry, Ron és Hermione a 7. részben kirabolják a bankot, [[Bellatrix Lastrange]] széfjéből, [[Hugrabug Helga]] örökségét, a kétfülü arany poharat, melyet Voldemort horcruxá változtatott. A lopást egy [[Ampók]] nevű kobold segítségével hajtják végre.
A Gringotts 713-es széfjében őrizte [[Albus Dumbledore]], a Roxfort varázslóiskola igazgatója a [[Bölcsek köve|Bölcsek kövét]] a Harry Potter-sorozat első részében, a [[Harry Potter és a bölcsek köve|Harry Potter és a bölcsek kövében]]. Harry a számú széfben tárolja a szülei által ráhagyott örökséget (ami főleg galleonokból áll). Harry, Ron és Hermione a 7. részben kirabolják a bankot, [[Bellatrix Lastrange]] széfjéből, [[Hugrabug Helga]] örökségét, a kétfülü arany poharat, melyet Voldemort horcruxá változtatott. A lopást egy [[Ampók]] nevű kobold segítségével hajtják végre.


A Gringotts bankban dolgozik a Weasley házaspár legidősebb fia, [[Bill Weasley]] átoktörőként.
A Gringotts bankban dolgozik a Weasley házaspár legidősebb fia, [[Bill Weasley]] átoktörőként.

A lap 2008. szeptember 7., 04:37-kori változata

A Gringotts a Harry Potter-univerzum egyik kitalált szervezete, a varázslók bankja. Megalkotója Joanne Kathleen Rowling, a Harry Potter-könyvek írója.

A Gringotts bankot koboldok őrzik. A koboldok zsugori, ám nagy varázserővel rendelkező, apró teremtmények, akiktől még a varázslók is tartanak. A bank az Abszol úton található, egy hatalmas, impozáns épület. Föld alatti széfjeiben őrzik a pénzt és más értékeket; a széfeket számos alagút segítségével lehet megközelíteni. A kétszárnyú bejárati kapura aranytáblán egy tolvajokat elriasztó, rövid versike áll:

"Lépj be vándor, de vigyázz,
Nem csak kincset rejt e ház.
Ha csak vinnél, de nem hozol,
Fejedre csak bajt halmozol.
Ki idegen kincset áhít,
Annak e hely csapdát állít.
Add fel tolvaj, ne légy dőre,
Varázslat e kincsek őre."

A Gringotts 713-es széfjében őrizte Albus Dumbledore, a Roxfort varázslóiskola igazgatója a Bölcsek kövét a Harry Potter-sorozat első részében, a Harry Potter és a bölcsek kövében. Harry a … számú széfben tárolja a szülei által ráhagyott örökséget (ami főleg galleonokból áll). Harry, Ron és Hermione a 7. részben kirabolják a bankot, Bellatrix Lastrange széfjéből, Hugrabug Helga örökségét, a kétfülü arany poharat, melyet Voldemort horcruxá változtatott. A lopást egy Ampók nevű kobold segítségével hajtják végre.

A Gringotts bankban dolgozik a Weasley házaspár legidősebb fia, Bill Weasley átoktörőként.

A pénzrendszer

1 arany galleon = 17 ezüst sarló
1 ezüst sarló = 29 bronz knút