„Kamara haszna” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
(Füstpénz belinkelése a szöveg kapcsolódásának bövítése érdekében!)
a
A '''kamara haszna''' ''(lucrum camerae)'' eredetileg azt a bevételt jelentette, amely a [[pénz]] rendszeres és kötelező beváltásából származott. A kamara haszna egyszerű [[inflációs adó]] jellegű jövedelemhez juttatta a magyar uralkodókat. [[II. András]] idejében például az [[1222]]. évi XXIII. törvénycikk már a pénzek évenkénti újrabeváltásáról rendelkezik.
 
Az ezüstpénzeket nem tiszta nemesfémből, hanem [[ezüst]] és [[réz]] bizonyos ötvözetéből verték. A [[14. század]] során az érmék réztartalma évről évre magasabb lett, míg névértékük változatlan maradt – tehát a gyakorlatban pénzrontás történt. Mivel a pénzt kötelező jelleggel át kellett váltani az újabb veretűekre, a két érték különbsége a [[pénzverés]] költségein túl is jelentős hasznot jelentett a kincstárnak.
 
[[Károly Róbert]] megszüntette ezt a gyakorlatot és [[1323]]-tól állandó értékű ezüstdénárt, [[1325]]-től pedig jó minőségű aranyforintot veretett, mely 100 [[dénár]]ral volt egyenértékű és [[Európa]]-szerte népszerű pénznek bizonyult. [[1336]]-ban a kötelező pénzváltást is eltörölték.

Navigációs menü