„Fácies” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kozmetikai javítások
TXiKiBoT (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: eu:Fazies
13. sor: 13. sor:
[[de:Fazies]]
[[de:Fazies]]
[[es:Facies]]
[[es:Facies]]
[[eu:Fazies]]
[[it:Facies]]
[[it:Facies]]
[[lt:Facija]]
[[lt:Facija]]

A lap 2008. augusztus 28., 17:08-kori változata

A fácies (facies=arc, latin) a kőzetek olyan tulajdonságainak összessége, amelyek azok egykori keletkezési viszonyait, körülményeit és környezetét tükrözik. Ilyen tulajdonságok például: ásványos összetétel, kőzetszövet és -szerkezet, ősmaradvány tartalom. Az üledékes kőzetek esetében léteznek tengeri és szárazföldi fáciesek attól függően, hogy az üledékek a vízszint alatt vagy felett rakódtak le. A fácieskutatások szempontjából a tengeri fácieseknek van a legnagyobb jelentőségük mivel egységesebbek, a szárazföldi fáciesek nagyon sokféle tényező hatása alatt voltak és ennek következtében diverszifikálódtak.

A szedimentológiában az üledékes fácies az a függőleges kőzetoszlop, amely azonos felhalmozódási folyamat során jött létre, tehát a sorozatot alkotó, akár eltérő kőzetminőségű üledékrétegek, genetikailag összetartoznak. A törmelékes üledékes kőzetek esetében a réteg fogalmát nem célszerű használni, ugyanis a genetikai szemléletnek a réteg, mint kőzettípus, nem tesz eleget. Az ülédszerkezeti jegyek szerepe a genetikai azonosításban egyenrangú a kőzettípussal.

A metamorf - átalakult - kőzetek fácieseit az átalakulásban szerepet játszó nyomás és hőmérséklet határozza meg. Ennek következményeképpen jellemző ásványtársulások találhatók bennük.