„I. Pierre d’Alençon” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a + középkorportál-sablon
Thijs!bot (vitalap | szerkesztései)
a Bot: következő hozzáadása: nl:Peter I van Alençon
21. sor: 21. sor:
[[de:Peter I. (Alençon)]]
[[de:Peter I. (Alençon)]]
[[fr:Pierre Ier d'Alençon]]
[[fr:Pierre Ier d'Alençon]]
[[nl:Peter I van Alençon]]
[[pl:Piotr I d'Alençon]]
[[pl:Piotr I d'Alençon]]

A lap 2008. augusztus 22., 05:12-kori változata

Pierre d'Alençon címere 1270 előtt
1270-ben, Jean Tristan de Valois halála után öccse átvette annak címerét

I. Pierre d'Alençon (valahol a Szentföldön, 1251Salerno, 1284. április 6.) Alençon, Blois és Chartres grófja, Guise hűbérura, IX. (Szent) Lajos francia király és Provence-i Margit fia volt.

A VII. keresztes hadjárat során született, de már azután, hogy a fogságból kiváltott lovagsereg és koronás atyja elhagyta Egyiptomot, hogy a Jeruzsálemi Királyság helyzetét rendezze. 1254-es hazatérésüktől kezdve Párizsban élt, amíg 1269-ben apanázsul megkapta Alençon grófságát. 1270-ben részt vett a tuniszi VIII. keresztes hadjáraton, ahol mind atyja, mind fivére, Jean Tristan de Valois odaveszett vérhasban.

Hazatérése után Pierre 1272-ben feleségül vette Jeanne de Blois-Châtillont, Blois, Chartres és Guise birtokosát. Két fiuk született, de mindketten fiatalon haltak meg:

  • Louis (1276 – 1277)
  • Philippe (1278 – 1279)

Pierre az 1282-es szicíliai vecsernye után Itáliába ment, hogy segítse nagybátyját, a szigetről elűzött Anjou Károlyt az aragónok és más ellenfelei ellen. Az Appennini-félszigeten, Salerno városában érte a halál.

Birtokai közül Alençon visszaszállt a koronára. Özvegye 1292-ben halt meg, és nem nősült újra. Jeanne élete végén Chartres-ot eladta IV. (Szép) Fülöpnek, míg Blois-t és Guise-t unokafivére, II. Hugues de Blois-Châtillon örökölte.