„Szuper Károly” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Cherybot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: Dátumozás (l. WP:FORMA)
Önkényesen átírtam Kiskun-Halas-ra + kisebb változtatások
1. sor: 1. sor:
'''Szuper Károly''' ([[Halas]], [[1821]]. [[május 28]]. – [[Budapest]], [[1892]]. [[november 30]].) színész, [[Petőfi Sándor]] egykori színigazgatója.
'''Szuper Károly''' ([[Kiskunhalas|Halas]], [[1821]]. [[május 28]]. – [[Budapest]], [[1892]]. [[november 30]].) színész, [[Petőfi Sándor]] egykori színigazgatója.


==Élete==
==Élete==
Apja városi tanácsos és birtokos volt, aki igyekezett vele a gazdászatot megkedveltetni. Szuper a halasi református főgimnáziumban tanult és már tanuló korában műkedvelői előadásokat rendezett. [[1837]] februárjában [[Debrecen]]be ment, ahol diák bátyja kiséretében szorgalmasan látogatta a színházat. [[1838]]. ősszel Pestre vitte atyja a szinészet tanulmányozása végett. 1838. karácsony előtti vasárnap Halason lépett fel először mint műkedvelő, a Fekete Gábor színtársulatánál az igazgató ''Sobri'' című színművében egy haramia szerepében. [[1839]]. január 12-én [[Szabadka|Szabadkán]] ugyanazon társulatnál, már mint szerződött tag lépett fel [[Szigligeti Ede]] Dienes című drámájában, és már a következő évben a társulat első rendű tagja volt. Petőfi [[1842]]. november 10-én lépett fel [[Székesfehérvár]]on először az ő ajánlatára Szabó társulatánál; azontúl is együtt maradt Petőfi Szuperrel 1843. márciusig [[Kecskemét]]en. Az 50-es évek elején Szőllősy Mihály társigazgatóval maga állt a színtársulat élére és vezette azt csaknem haláláig. Utolsó éveiben a Nemzeti Színház pénztárnoka volt.
Apja városi tanácsos és birtokos volt, aki igyekezett vele a gazdászatot megkedveltetni. Szuper a (kiskun)halasi református főgimnáziumban tanult és már tanuló korában műkedvelői előadásokat rendezett. [[1837]] februárjában [[Debrecen]]be ment, ahol diák bátyja kiséretében szorgalmasan látogatta a színházat. [[1838]] őszén Pestre vitte atyja a szinészet tanulmányozása végett. 1838 karácsony előtti vasárnap Halason lépett fel először mint műkedvelő, a Fekete Gábor színtársulatánál az igazgató ''Sobri'' című színművében egy haramia szerepében. [[1839]]. január 12-én [[Szabadka|Szabadkán]] ugyanazon társulatnál, már mint szerződött tag lépett fel [[Szigligeti Ede]] Dienes című drámájában, és már a következő évben a társulat első rendű tagja volt. Petőfi [[1842]]. november 10-én lépett fel [[Székesfehérvár]]on először az ő ajánlatára Szabó társulatánál; azontúl is együtt maradt Petőfi Szuperrel 1843. márciusig [[Kecskemét]]en. Az 50-es évek elején Szőllősy Mihály társigazgatóval maga állt a színtársulat élére és vezette azt csaknem haláláig. Utolsó éveiben a Nemzeti Színház pénztárnoka volt.


== Munkája ==
== Munkája ==

A lap 2008. augusztus 10., 02:15-kori változata

Szuper Károly (Halas, 1821. május 28. – Budapest, 1892. november 30.) színész, Petőfi Sándor egykori színigazgatója.

Élete

Apja városi tanácsos és birtokos volt, aki igyekezett vele a gazdászatot megkedveltetni. Szuper a (kiskun)halasi református főgimnáziumban tanult és már tanuló korában műkedvelői előadásokat rendezett. 1837 februárjában Debrecenbe ment, ahol diák bátyja kiséretében szorgalmasan látogatta a színházat. 1838 őszén Pestre vitte atyja a szinészet tanulmányozása végett. 1838 karácsony előtti vasárnap Halason lépett fel először mint műkedvelő, a Fekete Gábor színtársulatánál az igazgató Sobri című színművében egy haramia szerepében. 1839. január 12-én Szabadkán ugyanazon társulatnál, már mint szerződött tag lépett fel Szigligeti Ede Dienes című drámájában, és már a következő évben a társulat első rendű tagja volt. Petőfi 1842. november 10-én lépett fel Székesfehérváron először az ő ajánlatára Szabó társulatánál; azontúl is együtt maradt Petőfi Szuperrel 1843. márciusig Kecskeméten. Az 50-es évek elején Szőllősy Mihály társigazgatóval maga állt a színtársulat élére és vezette azt csaknem haláláig. Utolsó éveiben a Nemzeti Színház pénztárnoka volt.

Munkája

Szuper Károly szinészeti naplója 1830-1850. Sajtó alá rendezte Váli Béla, Bpest, 1889. (Előbb a Hazánkban X. 1888.).

Forrás

Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái.  

Külső hivatkozások