„Vita:Az új polgári törvénykönyv tervezete és javaslata” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (Vita:Az új polgári törvénykönyv tervezete lapot átneveztem Vita:Az új polgári törvénykönyv tervezete és javaslata névre: A törvényjavaslat már megjelent (ld.: irodalomjegyzék))
Sziasztok! Szerintem érdemes a Polgári jogi kodifikáció c. lapban megjelent összefoglaló jellegű tanulmányokat is beírni a szakirodalomhoz (MATARKÁ-ban benne van). Legislator
 
== Legfelsőbb Bíróság álláspontja ==
 
Nem tartom szerencsésnek, hogy a szócikknek ilyen módon a részévé vált a Legfelsőbb Bíróság (LB) álláspontja. A világért sem a minisztériumi tervezetet vagy a minisztérium eljárását szeretném védeni, de az LB álláspontja nagyon is szubjektív, sarkos és részben félrevezető. Szerintem helyes volt az irodalomba felvenni (én vettem föl) az LB álláspontjára mutató linket, de ennek egy részét a szócikk részévé tenni hiba volt. Hogy miért félrevezető az LB-álláspont? Pl.: "A korábban a Kodifikációs Szerkesztőbizottság által készített és szakmai-társadalmi vitára bocsátott Javaslatnak az igen jelentős számú és súlyú szakmai észrevételek alapján történő átdolgozását ugyanis már nem a Kodifikációs Bizottságok (Főbizottság, Szerkesztőbizot­tság) hanem az igazságügyi tárca munkatársai végezték el." Nos, a 2006-ban szakmai vitára bocsátott javaslat jelentős részeit is az igazságügyi tárca - Vékás Lajos professzorral együttműködő - munkatársai készítették, ill. dolgozták át, öntötték végleges formába. A Főbizottság és a Szerkesztőbizottság jóváhagyott tervezeteket, de nem maga dolgozta át azokat. Persze a Szerkesztőbizottság néhány tagja komoly munkát végzett. Szóval az LB álláspontja a valóságtól eltérő képet fest a munkaszervezésről. (Nem beszélve arról, hogy nyilván a mindenkori kormány felelőssége, hogy mit terjeszt az Országgyűlés elé, így egy ponton túl a munkát nyilván át kellett, hogy vegye a minisztérium a bizottságtól. Más kérdés, hogy ez az "átvétel" korrekt módon történt-e.) Másrészről pedig 2008 tavaszán az LB kollégiumvezető bírája két szakmai fórumon is pozitívan nyilatkozott a minisztériumi tervezetről, mintegy felülírva az LB korábbi álláspontját. Ismétlem: nem a minisztériumi tervezetet védem (abban komoly hibák vannak), hanem azt állítom, hogy az LB álláspontjából vett részlet nem való a szócikkbe. – [[Szerkesztő:Civilista|Civilista]] <sup>[[Szerkesztővita:Civilista|vita]]</sup> 2008. augusztus 5., 17:13 (CEST)
88

szerkesztés

Navigációs menü