„Tammerkoski” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
a (képlinkek javítása, magyarítása)
a (Gyakori helyesírási hibák javítása kézi ellenőrzéssel)
A [[17. század]]ban egy népszerű piactér jött létre a Tammerkoski körül, a folyón lévő hídtól nyugatra. A [[18. század]]ban a piacteret áthelyezték Harjuba.
 
[[1775]]-ben [[III. Gusztáv svéd király]] Finnországba utazott és kibocsájtottakibocsátotta Kauppala hivatalos alapítólevelét, amelyet később [[Tampere|Tamperére]] neveztek át. A folyón átívelő első fahidat [[1807]]-ben építették. Ezt később 1884-ben vasbeton hídra cserélték, amelyet [[1929]]-ben [[Hämeensilta]]-nak kereszteltek. Azóta több különböző hidat építettek a motoros közlekedés számára. Ezek közé tartozik a Ratinan silta, Satakunnansilta és a Paasikivensilta. Ezen kívül egy vasúti híd, valamint a gyalogos közlekedés számára további két híd található a folyó felett, a Ratinan suvannon silta és a Patosilta.
 
Az [[1990-es évek]] elejére az ipari termelés szinte teljesen eltűnt a Tammerkoski partjáról, kivéve a még ma is működő Tako papírgyárat, amely kiváló minőségű csomagolópapírt gyárt különböző luxus termékek, például francia parfümök számára. A folyó partján található többi öreg gyárépületeket éttermekké, múzeumokká alakították át. A folyó vize nem szennyezett és a halászok körében nagy népszerűségnek örvend.
165 521

szerkesztés

Navigációs menü