„Cosmata” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
==Ismertetés==
A [[14. század]]i [[Róma|Rómában]] az egyetlen művészi tevékenység, amely ez időben felvirult, tulajdonképpen az antik város pusztulásának szülötte. A [[Tevere]] (Tiberis) partján fekvő, a [[Sta. Maria in Cosmedin]] templom körüli görög eredetű település díszítő hajlamú kézművesei, a „cosmaták" (kozmaták), az antik művek márványanyagának darabokra tört részeiből illesztették össze a templomok padlóinak, szószékeinek, oltárainak és sírjainak dekorációját szolgáló mozaikjaikat.
A cosmata (kozmata) mozaikok gyönyörű példányai találhatók Rómában, a [[Sta Maria in Cosmedin]], [[Sta Maria Maggiore]], [[S. Giovanni in Laterano]] mozaikpadlóin, valamint a [[S. Paolo fuori le mura]] [[kolostorkerengő]] frizén és pilléreinoszlopain.
 
Paolo (1110-80), Rainerio és Lorenzo mesterek, később Vassalletto (1220-76) és Oderisi műhelyeiben a [[trecentóig]] virult ez a cosmata-mozaikművészet, és példányaik nemcsak Olaszországban, de Európa más részeiben (például az ausztria [[Gurki székesegyház]] főoltárán), sőt még Angliában is megtalálhatók.
 
==Képhivatkozások==
* [http://www.panoramio.com/photo/4985363 Kozmata mozaik_1] , [http://www.panoramio.com/photo/4985376 Kozmata mozaik_2]

Navigációs menü