„Kartell” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
4 bájt törölve ,  13 évvel ezelőtt
a
kozmetikai javítások
a (Gyakori helyesírási hibák javítása kézi ellenőrzéssel (robotkísérlet, fejeket behúzni, két lépést hátra!))
a (kozmetikai javítások)
 
Megmutatható, hogy a kartell saját (aggregált) reziduális keresleti görbéjén monopóliumként tevékenykedik. Bár ehhez a közgazdaságtan módszertanának legújabb fejleményeit is felhasználják, tény, hogy egy-egy kartell felfedése, tevékenységük bizonyítása nagyon nehéz feladat. Általában a kartellek bukásához az egyik kartelltag kilépése, a többiek tevékenységének felfedése járul hozzá.
 
 
:Egy kartell kialakulása jelentős jóléti veszteséggel jár, ezért a fejlett piacgazdaságokban a versenyhatóságok igyekeznek megbüntetni a kartellezőket.
Vertikális kartellről akkor van szó, ha a megállapodást a piaci rendszer különböző szintjén elhelyezkedő és a forgalmi folyamat különböző szakaszaiban résztvevő vállalkozások kötik. A vertikális kapcsolatoknak azonban szükségszerű velejárója lehet olyan bizonyos mértékű korlátozás, mely a piac nélkülözhetetlen eleme. Ez alól a tilalom alól tehát a megállapodások egyes csoportjait a jogszabály mentesíti (egyedi mentesítés, csoport-mentesítés).
A horizontális kartell alatt olyan megállapodást értünk, ahol a versenytársak piaci lépéseiket összehangolják. Ebben az esetben a piac szereplői a gazdasági folyamat azonos szintjén helyezkednek el és összehangolt magatartásukkal, döntéseikkel befolyásolhatják a piac természetes működését.
 
 
== Melyek a legjelentősebb kartell-tilalmak? ==
- arra az esetre, ha azonos értékű vagy jellegű ügyletek tekintetében az üzletfeleket megkülönböztetik, ideértve olyan árak, fizetési határidők, megkülönböztető eladási vagy vételi feltételek vagy módszerek alkalmazását, amelyek egyes üzletfeleknek hátrányt okoznak a versenyben;
- a szerződéskötés olyan kötelezettségek vállalásától történő függővé tételére, amelyek természetüknél fogva, illetve a szokásos szerződési gyakorlatra figyelemmel nem tartoznak a szerződés tárgyához.
 
 
== Mit értünk a kartell-tilalomba ütköző szerződések semmisségén? ==
Ehhez kapcsolódik az a jogi lehetőség, hogy a Gazdasági Versenyhivataltól lehet kérni annak megállapítását, hogy a tervezett megállapodás nem minősül versenykorlátozónak és ezzel nem fog beleütközni a kartell-tilalom rendelkezéseibe.
Egyedi mentesítés esetén a Gazdasági Versenyhivatal olyan deklaratív jellegű határozatot hoz, mely a megkötés időpontjára visszaható hatállyal érvényesnek ismeri el a szerződést. Ha a Gazdasági Versenyhivatal a kérelmet elutasítja, úgy a kartell-tilalom megszegésével kötött szerződés semmis és érvénytelen.
 
 
== Kikre nem vonatkozik a kartell-tilalom? ==
247 461

szerkesztés

Navigációs menü