„A Karib-térség történelme” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
képlinkek javítása, magyarítás
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (-ít végű igék és származékaik hosszú í-vel)
a (képlinkek javítása, magyarítás)
 
==A harcos karibok==
A karibok kormányzata sokkal decentralizáltabb volt mint az arawakoké. [[Kép:Carib indian family by John Gabriel Stedman.jpg|thumbbélyeg|Karib indián család, Gabriel Stedman rajza]]Mindegyik falu önálló volt és egy vagy több - a közösség által választott - harcos töltötte be a vezető szerepet. A karib férfiak az idejüket vadászattal, halászattal és a katonai gyakorlattokkal töltötték, míg az asszonyok végezték a többi munkát. Mindkét törzsnél szétvélasztották a nemek között a munkát, de ez a munkamegosztás a karibok között sokkal merevebb volt, mint az arawak társadalomban. Mindkét esetben a nők készítették az életelek, szőtték az öltözékeket, fonták a kosarakat és készítették cserép edényeiket, valamitnt karban tartották a conuco-t. Az arawak asszonyok viszonylagosan egyenlőek voltak sok területen a férjükkel, nem választották őket külön a családtól a házasság előtt. A szűzesség nem volt fontos számukra, az arawak férfiak kedvelték a gyakorlattal rendelkező asszonyokat.
A karib férfiak egy közösségben laktak s a feleségek külön éltek másik kunyhókban. Az asszonyokat úgy kezelték mint a szolgákat, akik öltöztették és etették férjeiket, takarították házukat, hordozták a terheket, s a földeken dolgoztak.
A karib ember gyakorlott csónak építők voltak, s félelem nélküli harcosok, akik szinte mindig legyőzték az arawak indiánokat, és jelentős sikereket értek el a fehérekkel szemben is. Számukra a katonai gyakorlat végzése művészetnek, vagy sportnak számított, s jelentős időt töltöttek a harcmodor fejlesztésére.
99 820

szerkesztés

Navigációs menü