„Japán Önvédelmi Haderő” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a +sablon
55. sor: 55. sor:
{{Ázsiai haderők}}
{{Ázsiai haderők}}


[[Kategória:Japán politikája|Onvedelmi Erok]]
[[Kategória:Japán hadereje]]
[[Kategória:Országok hadereje]]
[[Kategória:Országok hadereje]]



A lap 2008. július 24., 19:49-kori változata

Japán Önvédelmi Erők
Katonai erők
Korhatár 18 év
Létszám férfiak 18-49: 27 003 112 (2005)
Alkalmas emberek férfiak 22 234 663 (2005)
Évente korhatárt elérők férfiak 683,147 (2005)
Költségek
Dollárban $45,841 milliárd (2004)
GDP százaléka 1% (2004)

A II. világháború után Japán katonaságát Japán Önvédelmi Erőknek (japánul Jieitai) nevezik. Az erők, megszervezésüktől, még nem vettek részt valódi harcokban, csak néhány nemzetközi békefenntartó műveletben.

Erők

Személyi állomány

A JÖVE 1992-ben 246 400 főt számláltak. A Szárazföldi Önvédelmi Erő 156 ezret, a Tengerészeti Önvédelmi Erő 44 ezret, a Légi Önvédelmi Erő 46 ezret. A tartalék állomány 48 ezer főből áll.

Korlátozások

A japán katonaságot szigorúan korlátozták a japán alkotmány IX. fejezetében. Ez megtiltja hadsereg, haditengerészet és légierő létrehozását, de engedélyezi önvédelmi erők fenntartását. A JÖVE nagyon gyenge tengerentúlra való áttelepülési képességgel rendelkezik, nincsenek nagy hatótávolságú csapásmérő fegyvereik (nagy hatótávolságú levegő-föld fegyverek), légi üzemanyag-utántöltő képességeik, kétéltű (tengerészgyalogos), vagy különleges hadműveleti alakulataik. Ennek ellenére a JÖVE felszerelése nagyon korszerű. Japán hagyományosan GDP-je 1%-át költi véderejére, azonban a közelmúltbeli hihetetlen gazdasági fellendülés hozta bevételnövekmény miatt ez hatalmas összeg: az ország évi 45,8 milliárd USA-dollárt költ rájuk. Ennek fele a személyi állományra kell, a másik fele a felszerelésekre (karbantartás, raktározás, újak beszerzése, korszerűsítések, fejlesztések, hiánypótlások stb.) Ezzel Japán rendelkezik a hatodik legnagyobb katonai költségvetéssel, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, az Egyesült Királyság és Franciaország után.

Külföldi küldetések

Az első külföldi küldetésük, az ENSZ égisze alatt, az 1992-es (első) kambodzsai szabad választások biztosítása és felügyelete volt. Az ENSZ felhatalmazása nélküli első bevetésükre 2004-ben került sor Irakban. 2005-ben a JÖVE Indonéziában nyújtottak segítséget a 2004 karácsonyi szökőár után.

Felszerelések

A JSZFÖVE felszerelései: közepes harckocsik, felderítő járművek, lövészpáncélosok, vontatott és önjáró tarackok, mozsárágyúk, tüzérségi rakétavetők (és sorozatvetők), csöves légvédelmi tüzéreszközök, föld-föld rakéták, páncéltörő rakéták, merevszárnyú repülőgépek, harci (támadó) és szállító (támogató) helikopterek.

A JTÖVE felszerelései: gázolaj-üzemű tengeralattjárók, légvédelmi rakétás rombolók, fregattok (helikopterekkel a fedélzetükön), járőrhajók és kisebb partmenti hadihajók, aknaszedők, „kétéltű” (partraszálló) hajók, segédhajók, szárazföldi bázisú merevszárnyú repülőgépek és hajófedélzeti helikopterek.

A JLÖVE felszerelései: támadó repülőgépek, vadászrepülőgépek, felderítő repülőgépek, légi ellenőrző és korai riasztó (AWACS) repülőgépek, harcászati szállító repülőgépek, föld-levegő rakéták, levegő-föld rakéták, levegő-levegő rakéták, légtérellenőrző és riasztó rendszerek.

Szerveződés

Miniszterelnök – Védelmi miniszter – Védelmi miniszter helyettese – Védelmi Kormányhivatal főigazgatója – Az egyes haderőnemek vezérkari főnökei.

Híres személyiségek