„Exékiasz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a kozmetikai javítások
aNincs szerkesztési összefoglaló
2. sor: 2. sor:
'''Exekiasz''' (Ἐξηκίας, [[Kr. e. 6. század]] második fele) [[görögország|görög]] fazekasmester és vázafestő
'''Exekiasz''' (Ἐξηκίας, [[Kr. e. 6. század]] második fele) [[görögország|görög]] fazekasmester és vázafestő


[[Athén]]ban élt és alkotott, a feketealakos vázafestészet legnagyobb mestere volt. 11 szignált vázáján túlnyomórészt mint fazekasmester szerepel, de kettőn jelzi, hogy a vázakép is tőle származik. Mint keramikus valószínűleg feltalálója volt a [[kratér]] egy változatának („kehely-kratér"). Tökéletes rajztudása mellett az emeli valamennyi kortársa fölé, hogy kompozícióinak addig ismeretlen drámai feszültséget, alakjainak etikai tartakmat tudott adni: a festészet történetének ő az első nagy jellem- és lélekábrázolója. Vázaképeinek tárgyát a görög [[mitológia]] epikus anyagából vette, de a hagyományos képtípusokat átalakította, s új, később sem ismételt képtípusokat teremtett. 23 ismert vázaképe mellett egy 14 darabból álló, 37x43 cm-es agyagtáblákra festett sorozatát is ismerjük, a feketealakos technikával készült képek halotti szertartás jeleneteit ábrázolják, és egy sírépületet díszíthettek. A vázáin is nagyméretű képeket kedvelő mesternek a monumentalitás és a nyugodt méltóság iránti érzéke ezeken a töredékes képeken is érvényesül. A feketealakos festésmódot lehetőségeinek végső határáig fejlesztette, az első vörösalakos vázafestő, [[Andokidész (fazekasmester)|Andokidész]] is a tanítványai közé tartozott. Főbb vázaképei: „[[Dionüszosz]] a tengeren" ([[kylix (edény)|kylix]], [[München]]), „Legelő lovak" ([[amphora]], [[Philadelphia]]) Egy nagyméretű feketealakos [[amphora|amphorája]] a [[budapest]]i [[Szépművészeti Múzeum]] állandó kiállításán látható.
[[Athén]]ban élt és alkotott, a feketealakos vázafestészet legnagyobb mestere volt. 11 szignált vázáján túlnyomórészt mint fazekasmester szerepel, de kettőn jelzi, hogy a vázakép is tőle származik. Mint keramikus valószínűleg feltalálója volt a [[kratér]] egy változatának („kehely-kratér"). Tökéletes rajztudása mellett az emeli valamennyi kortársa fölé, hogy kompozícióinak addig ismeretlen drámai feszültséget, alakjainak etikai tartalmat tudott adni: a festészet történetének ő az első nagy jellem- és lélekábrázolója. Vázaképeinek tárgyát a görög [[mitológia]] epikus anyagából vette, de a hagyományos képtípusokat átalakította, s új, később sem ismételt képtípusokat teremtett. 23 ismert vázaképe mellett egy 14 darabból álló, 37x43 cm-es agyagtáblákra festett sorozatát is ismerjük, a feketealakos technikával készült képek halotti szertartás jeleneteit ábrázolják, és egy sírépületet díszíthettek. A vázáin is nagyméretű képeket kedvelő mesternek a monumentalitás és a nyugodt méltóság iránti érzéke ezeken a töredékes képeken is érvényesül. A feketealakos festésmódot lehetőségeinek végső határáig fejlesztette, az első vörösalakos vázafestő, [[Andokidész (fazekasmester)|Andokidész]] is a tanítványai közé tartozott. Főbb vázaképei: „[[Dionüszosz]] a tengeren" ([[kylix (edény)|kylix]], [[München]]), „Legelő lovak" ([[amphora]], [[Philadelphia]]) Egy nagyméretű feketealakos [[amphora|amphorája]] a [[budapest]]i [[Szépművészeti Múzeum]] állandó kiállításán látható.


==Források==
==Források==

A lap 2008. július 24., 08:03-kori változata

Exekiasz „Dionüszosz a tengeren" című munkája

Exekiasz (Ἐξηκίας, Kr. e. 6. század második fele) görög fazekasmester és vázafestő

Athénban élt és alkotott, a feketealakos vázafestészet legnagyobb mestere volt. 11 szignált vázáján túlnyomórészt mint fazekasmester szerepel, de kettőn jelzi, hogy a vázakép is tőle származik. Mint keramikus valószínűleg feltalálója volt a kratér egy változatának („kehely-kratér"). Tökéletes rajztudása mellett az emeli valamennyi kortársa fölé, hogy kompozícióinak addig ismeretlen drámai feszültséget, alakjainak etikai tartalmat tudott adni: a festészet történetének ő az első nagy jellem- és lélekábrázolója. Vázaképeinek tárgyát a görög mitológia epikus anyagából vette, de a hagyományos képtípusokat átalakította, s új, később sem ismételt képtípusokat teremtett. 23 ismert vázaképe mellett egy 14 darabból álló, 37x43 cm-es agyagtáblákra festett sorozatát is ismerjük, a feketealakos technikával készült képek halotti szertartás jeleneteit ábrázolják, és egy sírépületet díszíthettek. A vázáin is nagyméretű képeket kedvelő mesternek a monumentalitás és a nyugodt méltóság iránti érzéke ezeken a töredékes képeken is érvényesül. A feketealakos festésmódot lehetőségeinek végső határáig fejlesztette, az első vörösalakos vázafestő, Andokidész is a tanítványai közé tartozott. Főbb vázaképei: „Dionüszosz a tengeren" (kylix, München), „Legelő lovak" (amphora, Philadelphia) Egy nagyméretű feketealakos amphorája a budapesti Szépművészeti Múzeum állandó kiállításán látható.

Források

Művészeti lexikon (Akadémiai kiadó, Budapest, 1965)

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Exékiasz témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap