„Attalida dinasztia” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Nagy Sándor-linkek végleges javítása. A többedik kör javítgatásért testületileg lehet panaszkodni Pasztilla, Tomeczek és Lily15 szerktársaknál, de nem érdemes
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
a (Robot-assisted disambiguation: Nagy Sándor makedón uralkodó - Changed link(s) to Nagy Sándor makedón király)
a (Nagy Sándor-linkek végleges javítása. A többedik kör javítgatásért testületileg lehet panaszkodni Pasztilla, Tomeczek és Lily15 szerktársaknál, de nem érdemes)
Az '''attalidák dinasztiája''' görög uralkodócsalád, amely [[Lüszimakhosz (pergamoni)|Lüszimakhosz]], [[NagyIII. SándorAlexandrosz makedón király|Nagy Sándor]] tábornoka halála után uralkodott [[Pergamon]]ban. A [[dinasztia]] nevét a legelső pergamoni uralkodó, Philetairosz apjáról, Attaloszról kapta, akinek valamennyi ''attalida'' egyenesági leszármazotta volt. Pergamon urai a városállamot jelentős birodalommá terjesztették ki, és miután I. Attalosz (i. e. 230. körül) legyőzte a kisázsiai gallokat, felvették a pergamon ''[[király]]a'' címet. A dinasztia i. e. 133-ig uralta Pergamont, amit az utód nélkül elhunyt III. Attalosz végrendeletében a [[Római Köztársaság]]ra hagyott.
 
==Az uralkodócsalád tagjai==
116 360

szerkesztés

Navigációs menü