„Ajax (programozás)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
Mondatismétlést kidobtam + belső hiv. webszerver.
a (Robot: következő hozzáadása: ka:Ajax)
a (Mondatismétlést kidobtam + belső hiv. webszerver.)
{{Egyért3|Ajax (egyértelműsítő lap)}}
 
Az '''Ajax''' (Asynchronous [[JavaScript]] and [[XML]]) interaktív [[webalkalmazás]]ok létrehozására szolgáló webfejlesztési technika. A [[weblap]] kis mennyiségű [[adat]]ot cserél a [[szerver]]rel a háttérben, így a lapot nem kell újratölteni minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó módosít valamit. Ez növeli a honlap [[interaktivitás]]át, sebességét és használhatóságát. A kifejezést először [[Jesse James Garrett]] használta 2005. februári cikkében, amelynek címe [http://www.adaptivepath.com/publications/essays/archives/000385.php Ajax: A New Approach to Web Applications]. Később Garett kijelentette, hogy az Ajax nem [[betűszó]].
 
Az Ajax a következő technikák kombinációja:
* '''[[XHTML]]''' (vagy [[HTML]]) és [[CSS]] a tartalom leírására és formázására.
* '''[[DOM]]''' kliens oldali script nyelvekkel kezelve a dinamikus megjelenítés és a már megjelenített információ együttműködésének kialakítására.
* '''[[XMLHttpRequest]]''' objektum az adatok aszinkron kezelésére a kliens és a [[webszerver]] között. Néhány Ajax keretrendszer esetén és bizonyos helyzetekben [[IFrame]]-et használnak XMLHttpRequest objektum helyett.
* '''[[XML]]''' formátumot használnak legtöbbször az adattovábbításra a kliens és a szerver között, bár más formátumok is megfelelnek a célnak, mint a formázott HTML vagy a sima szöveg.
 

Navigációs menü