„Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(ÚJ: Zeusz; commentbeli link javítása)
 
<div style="text-align:left">
[[Kép:ZeuszFrege.jpg|100px|left|Zeusz szobraFrege]]
 
'''[[Friedrich Ludwig Gottlob Frege]]''' jénai egyetemi tanár, [[matematikus]] és [[filozófus]], a modern formális logika legfontosabb megalapítója. Élete Nagy Kérdése, a [[természetes szám]]ok (s általában a számok) [[matematika]]i megalapozhatósága vezette el a logika megújításához, az pedig a [[nyelv]] matematikai-[[filozófia]]i vizsgálatához. Sok úttörő eredménye mellett munkássága manapság elsősorban [[szemantika]]i felfedezései miatt aktuális, melyek sok tekintetben a modern [[informatika]] alapját képezik. Korát évtizedekkel megelőzte: munkáját főnökei (nevükre már nemigen emlékszünk manapság) ''„jelentéktelennek és az egyetem számára minden különös előny nélkülinek”'' minősítették, a huszadik század első évtizedeiben viszont már-már isteni fénnyel vonta be a tudományos közélet, több híres tudós példaképévé is vált, ezzel saját munkáin túlmutató hatást kifejtve.
'''[[Zeusz]]''' (Z&epsilon;&upsilon;&sigmaf;), [[Olümposz|olümposzi]] [[isten]], az istenek és a mindenség királya a [[Görög mitológia|görög mitológiában]], az ég és a villámok ura. Gyakran nevezik '''Zeusz Kronionnak''', azaz [[Kronosz]] fiának is, vagy '''Diásznak''' (&Delta;&iota;&alpha;&sigmaf;), isteni királynak. Zeusz alapvetően a viharok és a villámok ura. Mikor fivéreivel, [[Poszeidón]]nal és [[Hádész|Hádésszal]] sorsot húztak és felosztották a világot, neki jutott az égbolt és a földfelszín. Hatalmasabb az összes többi istennél, ám nem mindenható. Őt is be lehet csapni, továbbá a sors, a [[Moira]] is erősebb nála.
Kedvelt állata a [[sas]], fája a [[tölgy]]. Akaratát az [[Epirusz]]ban található [[dodonai jósda]] papjai közvetítették; a tölgyfalombok susogásából olvasták ki a jövendőt. Az Olümpiai [[Zeusz-templom]] az ókori [[a világ hét csodája|világ hét csodájának]] egyike.
</div>
 
----
 
''Legutóbbi kiemelt szócikkek:'' [[Zeusz]] – ''[[South Park]]'' – [[Aranybulla]] – [[II. Rákóczi Ferenc]]
<div align="right">'''[[Wikipédia:Kiemelt szócikkek|További kiemelt szócikkek…]]'''</div>
 
1 392

szerkesztés

Navigációs menü