„Nyírlugos” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1 600 bájt hozzáadva ,  15 évvel ezelőtt
a
 
 
==Fekvése==
[Nyírlugos] az Alföld észak-keleti részében fekszik, a Nyírséghez tartozik, amely a Tiszántúl síkjából 20-50 méter magasra emelkedik ki. Nyírlugos a Nyírségen belül annak délkeleti részében található, a keleti hosszúság 22 fok 9 perc és az északi szélesség 47 fok 44 perc mentén. Ez a vidék a Nyírség legnagyobb futóhomok területe. Felszíne homokbuckák tömegéből áll. A homokból a szél parabolabuckákat és szélbarázdákat alakított ki. A város Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéhez tartozik. A várost a következő települések határolják: Észak-keletről: Encsencs, észak-nyugatról: Nyírmihálydi, keletről: Nyírbéltek, dél-keletről: Fülöp, dél-nyugatról: Nyíracsád, nyugatról: Nyíradony.
 
Nyírlugos a Dél-Nyírségben, a Ligetalján található. A 471-es számú útról leágazó alsórendű úton közelíthető meg. A legközelebbi vasútállomás Nyírmihálydiban van. Tengerszint feletti magassága 160 méter, itt található a Nyírség második legmagasabb pontja. A Tisza és a Körös vidékének vízválasztó vonala. A város nyugati része közvetlenül határos Hajdú-Bihar Megyével. Nyírlugost körülvevő nagyobb városok:
 
A megyeszékhely Nyíregyháza 42 km-re észak-nyugatra fekszik.
A volt járási székhely, Nyírbátor 26 km-re észak-keletre van.
Hajdú-Bihar Megye székhelye, Debrecen 38 km-re dél-nyugatra található.
 
Nyírlugos 5838 hektár területen fekszik, amelyben a termőterület 5129 hektár, kivett terület 709 hektár. Lakóinak száma 3200 fő
 
''forrás:''http://barbasaur.fw.hu
 
==Története==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü