„Digital hardcore” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő módosítása: fr:Digital hardcore
17. sor: 17. sor:
Az [[elektromos gitár]] használatát megtartják, és azt [[sampler|samplerekkel]], [[szintetizátor|szintetizátorokkal]] és [[dobgép|dobgépekkel]] együtt játszák.
Az [[elektromos gitár]] használatát megtartják, és azt [[sampler|samplerekkel]], [[szintetizátor|szintetizátorokkal]] és [[dobgép|dobgépekkel]] együtt játszák.
A vokálok a [[hardcore punk]]ra is jellemző agresszív, dühös ordítozásból állnak.
A vokálok a [[hardcore punk]]ra is jellemző agresszív, dühös ordítozásból állnak.
A szövegek erősen politikai jellegűek, leginkább [[baloldal]]i típusú politikai eszmékkel vagy [[anarchista]] ideálokkal foglalkozik.
A szövegek lázítóak, erősen politikai jellegűek, leginkább [[baloldal]]i típusú politikai eszmékkel vagy [[anarchista]] ideálokkal foglalkozik.


== Története ==
== Története ==

A lap 2008. május 27., 12:27-kori változata

Digital Hardcore/Hardcore Elektropunk

StíluseredetHardcore punk
Hardcore techno/Gabba
Industrial
Drum and bass
Kulturális eredetNémetország, 1990-es évek
HangszerekSzintetizátor, elektromos gitár, basszus gitár, dobgép, sampler
NépszerűségAlacsony


A digital hardcore egy olyan típusa az elektropunk zenéknek, mely ötvözi a keményebb elektronikus zenei stílusok elemeit a kőkemény hardcore punk elemeivel. A stílus az 1990-es évek elején fejlődött ki Németországban.

Jellemzői

A digital hardcore zenére jellemző a magas tempó, a hardcore punk zene gyorsaságát kombinálják össze torzabb és keményebb elektronikus hangzásokkal, mint pl: hardcore techno/gabba, drum and bass, industrial és noise.

Az elektromos gitár használatát megtartják, és azt samplerekkel, szintetizátorokkal és dobgépekkel együtt játszák. A vokálok a hardcore punkra is jellemző agresszív, dühös ordítozásból állnak. A szövegek lázítóak, erősen politikai jellegűek, leginkább baloldali típusú politikai eszmékkel vagy anarchista ideálokkal foglalkozik.

Története

A stílust az Atari Teenage Riot nevű banda teremtette meg 1992-ben Németországban/Berlinben. A banda frontembere, Alec Empire nevezte el zenéjük hangzását digital hardcore-nak, és 1994-ben megalapította saját kiadóját is Digital Hardcore Recordings néven. Egyre több német banda írt hasonló hangzású zenéket, a stílus népszerűsége underground szinten nőtt a digital hardcore fesztiválok által, amiket több német városban tartanak. Az 1990-es évek közepe-vége fele sok új kiadó alakult akik hasonló stílusban adtak ki zenéket. Ma már több távoli előadó is van mint pl: Japánból a The Mad Capsule Markets, Kanadából Schizoid és Washingtonból Rabbit Junk kiknek zenéit erősen befolyásolta a korai német scene és tovább fejlesztették a digital hardcore hangzását, hogy a 21. századnak megfelelő legyen.

Vannak olyan művészek is, akik azzal kísérleteztek, hogy a hardcore punk elemek helyett valami mással ötvözik az elektronikus zenei elemeket, ilyen művész pl: Acid Enema, vagy új nevén Sangre, aki a Black Metalt ötvözte az extrém elektronikus zenék elemeivel. Az ilyen előadók már nem illenek bele a digital hardcore stílusba, mivel hiányoznak a hardcore punk elemek, amik nélkül nem nevezhetőek digital hardcore-nak, persze vannak kivételek is, akik alapból a digital hardcore elemekhez adtak hozzá további elemeket.

Kiemelkedő digital hardcore előadók

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap