„Friedrich Schleiermacher” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Sziléziában született református lelkész fiaként. [[pietizmus|Pietista]] nevelést kapott, 15 éves korától a [[Nikolaus Ludwig Zinzendorf|Zinzendorf]] által alapított herrnhuti testvérközösség szellemiségét követő intézményekben nevelkedett. 1787-ben szakított a herrnhuti szellemiséggel és a hallei egyetemre ment tanulni elsősorban filozófiát ([[Immanuel Kant|Kantot]] és görög szerzőket). Ezek után lelkész és házitanító volt, többek között [[Berlin|Berlinben]]. Itt került kapcsolatba a német romantika számos képviselőjével, elsősorban [[Friedrich Schlegel]]lel, akivel baráti kapcsolatot alakított ki. Közösen találták ki [[Platón]] műveinek fordítását (Schleiermacher végül egyedül fordította le Platón műveit). Schlegel bíztatására, és egy barátaival történő fogadás nyomán jelentette meg Schleiermacher [[1799]]-ben ''A vallásról (Über die Religion)'' című beszédsorozatát, mely hírnevet szerzett neki. 1802-ben elhagyta Berlint és Stolp városában volt lelkész két évig. 1804-ben a hallei egyetem rendkívüli tanárává nevezte ki, ahol anyai nagybátyja, [[Samuel Stubenrauch]] is tanított még ekkor, majd két évre rá rendes tanárrá. 1806-ban Napoleon poroszok felett aratott [[Jéna|jénai]] győzelme miatt az egyetemet bezárták, 1807-ben mégis a [[teológia]] doktorává avatták. Berlinbe visszatérve [[Wilhelm von Humboldt]] segítségével megalapították az ottani egyetemet, ahol 1810-től a teológiai fakultás professzora volt. Miután tagja lett a Porosz Tudományos Akadémia filozófiai tagozatának is, [[Fichte]] és [[Hegel]] mellett a filozófiai fakultáson is előadott. Mindeközben a berlini Szentháromság-templom lelkésze is volt haláláig.
 
== Teológiája ==
Friedrich Schleiermacher tanai alapját képezték [[Wilhelm Dilthey]] munkásságának. Dilthey átvette Schleiermachertől a hermeneutika szót. Korának nem volt elismert tudósa. Nagyobb elismerésben részesült kortársa, Hegel.
{{Commons|Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher}}
{{csonk-dátum|csonk-Német életrajz|2005 szeptemberéből}}
 
[[Karl Barth]] jellemzése szerint Schleiermacher nem egyszerűen csak a liberális teológiai iskolának, de az egész modern teológiai gondolkodásnak kezdőpontja és megalkotója.
{{Portál|Németország|-|filozófia|}}
 
=== Über der Religion ===
[[1799]]-ben írta meg a [[liberális teológia]] alapművét, az ''Über der Religion. Reden an die Gebildeten unter ihren Verächtern''t (''A vallásról. Beszédek a műveltekhez megvetőik között.''), melyben a [[szkepticizmus]]sal szemben védelmébe vette a vallást. Elbeszélése szerint a vallás több, mint etika és teológia, több, mint a jó ismerete és cselekvése, a vallás az érzések világához tartozik. "A vallás nem más, mint a végtelen dolgok iránti érzék és vonzalom". Bár Schleiermacher ezen gondolatai pietista neveléséből fakadnak, meg is haladják a [[pietizmus]] szemléletét, amikor nem csupán azt állítja, hogy a vallás ''több, mint'' tudás és cselekvés, szerinte a vallás lényegében ''különbözik'' a tudástól és a cselekvéstől. A vallás idegen eszméktől és elvektől, melyek a tudáshoz tartoznak. Ebből következően a vallás nem kapcsolódik a tudáshoz és cselekvéshez.
 
Ugyancsak különbözik a vallás a teológiától. A vallás önmagában lévő, nem feltételez teológiát. Ellenben a teológia hasznos funkciója, hogy reflektál a vallásra. Míg a vallás nem jelent tudást, a vallásról lehet tudást szerezni, s ez a teológia lényege. E gondolatban vitázik Schleiermacher azokkal a szkeptikusokkal, akik egyes szűklátókörű teológus miatt ellenzik a vallást, mondván, a szkeptikusok a lényeget veszítik szem elől, vagyis azt, hogy a teológia és a vallás két különböző dolog.
 
Scheleiermacher e gondolatában határozottan szakít a korábbi, a teológiát és a vallást összekapcsoló szemléletekkel. Míg addig a teológiát [[Isten]] kinyilatkoztatásairól szóló tudománynak nevezték, Schleiermacher olyannyira külön választja e kettőt, hogy szerinte a hittételek ismerete és elfogadása annyira távol áll az igazi vallástól, hogy az akadályozza a legmélyebb vallási élmény átélésében. Schleiermacher tehát a teológiát az ember vallási tapasztalatát vizsgáló tudománynak nevezte.
 
A kinyilatkoztatás schleiermacheri értelme minden egyes ember vallásos tapasztalatát jelentette. Ilyen módon a kinyilatkoztatás már nem kötődik akár a [[Biblia|Bibliához]], vagy más külső mértékhez, egyedül az átélt minőséget jelenti, amely az egyes ember számára jelenik meg kinyilatkoztatásként.
 
== Források ==
*Tony Lane: A keresztyén gondolkodás rövid története, Harmat-Kálvin, 2001, ISBN 963-9148-43-1
 
{{Commons|Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher}}
{{Portál|Németország|-|filozófia|}}
 
{{DEFAULTSORT:Schleiermacher Friedrich}}
 
[[Kategória:Német filozófusok]]
[[Kategória:Német teológusok]]
 
4 538

szerkesztés

Navigációs menü