„Pajzsmirigyserkentő hormon” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
VolkovBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: lt:Tireotropinas
SilvonenBot (vitalap | szerkesztései)
a Robot: következő hozzáadása: fi:Tyreotropiini, no:Tyroideastimulerende hormon
34. sor: 34. sor:
[[dv:ތައިރޮއިޑް ސްޓިމިއުލޭޓިންގ ހޯރމޯން]]
[[dv:ތައިރޮއިޑް ސްޓިމިއުލޭޓިންގ ހޯރމޯން]]
[[es:Tirotropina]]
[[es:Tirotropina]]
[[fi:Tyreotropiini]]
[[fr:Thyréostimuline]]
[[fr:Thyréostimuline]]
[[he:תירוטרופין]]
[[he:תירוטרופין]]
42. sor: 43. sor:
[[mk:Тиреотропин]]
[[mk:Тиреотропин]]
[[nl:Thyroïdstimulerend hormoon]]
[[nl:Thyroïdstimulerend hormoon]]
[[no:Tyroideastimulerende hormon]]
[[pl:Hormon tyreotropowy]]
[[pl:Hormon tyreotropowy]]
[[pt:Hormônio estimulante da tiróide]]
[[pt:Hormônio estimulante da tiróide]]

A lap 2008. május 19., 15:52-kori változata

A thyreoidea-stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigy-serkentő hormon vagy tireotropin az agyalapi mirigy elülső lebenyében termelődő hormon, mely a pajzsmirigyre stimulálóan hat és serkenti annak hormontermelését. A leggyakrabban a hormon rövidített nevét használják: TSH.

Termelése, hatásai

A TSH az agyalapi mirigy elülső lebenyének bazofil sejtjeiben termelődik. Egy fehérjehormon, melynek molekuláris súlya 28 000 dalton. A sejtekből a tireotropin-releasing hormon (tireotropin-felszabadító hormon, TRH) hatására szabadul fel. A felszabadult TSH a véráramba kerül és a pajzsmirigysejtek felszínén található TSH-receptorokhoz köt. A receptor aktiválódásának következtében a pajzsmirigysejtek több pajzsmirigyhormont (tiroxint és a trijód-tironint) termelnek). Ezenkívül a TSH serkenti a periférián a tiroxin (T4) trijód-tironinná (T3) történő átalakulását. Egy negatív visszacsatolásnak nevezett folyamat következtében a pajzsmirigyhormonok gátolják a TSH felszabadulását, aminek segítségével egy állandó és az igényeknek megfelelő pajzsmirigyhormon-koncentráció alakul ki a vérben.

TSH-hiány, TSH-túltermelés

Amennyiben a TSH nem termelődik vagy a termelés nem elegendő, másodlagos hypothyreosis (pajzsmirigy alultermelés) alakul ki. Ha az agyalapi mirigy pl. egy adenóma miatt túl sok TSH-t termel, másodlagos hyperthyreosis (pajzsmirigy túltermelés) fejlődik ki. Ezek a betegségformák igen ritkák, sokkal gyakoribb, hogy a pajzsmirigy károsodása miatt alakul ki az alul- vagy túltermelés (primér alul- és túltermelés). Még másodlagos betegségnél is ritkább a harmadlagos károsodás, melynek során a TRH termelés szenved zavart.

A TSH hatását utánzó TRAt

Basedow-kór (Morbus Basedow) során autoimmun reakció következtében a TSH-receptor ellen antitest képződik, melyet TSH-receptor elleni antitestnek, rövidítve TRAt-nek (angolul: TRAb, TSH-receptor auto-antibody) hívnak. Ez az antitest a TSH-receptorhoz köt és a receptor folyamatos aktiválását okozza (TSH-tól függetlenül, annak hiányában is), ezáltal a pajzsmirigyhormonok túltermelődéséhez vezet és hyperthyreosist okoz.

Normál érték a vérben

TSH: 0,3-2,5 mNE/l

A felső értéket 2003-ban átdolgozták (addig 4 mNE/l volt). Újabb kutatási eredmények arra utalnak, hogy 2,5 mNE/l feletti érték már a pajzsmirigyfunkciók károsodását jelzi.

A TSH-t a vérből lehet kimutatni. Primér pajzsmirigyhormon alultermelődésben az érték emelkedett, primér hyperthyreosis esetében csökkent.

Története

Források

  1. Odell,W.D. et al. (1965): Radioimmunoassay of thyrotropin in human serum. J Clin Endocrinol Metab 25: 1179-1188.