„Strand (London)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a →‎Irodalmi körök: elgépelések jav.
fordításhelyesbítés, stilisztika, egyéb nyelvi javítások - még volna mit...
1. sor: 1. sor:
[[Kép:thestrand.jpg|thumb|right|Strand, 2001 május]]
[[Kép:thestrand.jpg|thumb|right|Strand, 2001 május]]


A '''Strand''' [[London]], azon belül [[City of Westminster|Westminster]] egyik utcája. Jelenleg a [[Trafalgar Square]]-től indul és a kelet felé halad, míg a [[Temple Bar]]nnál el nem éri a [[Fleet Street]]et. Régen a Temple Bar jelezte itt a City határát.
A '''Strand''' [[London]], azon belül [[City of Westminster|Westminster]] egyik utcája. Jelenleg a [[Trafalgar Square]]-től indul és kelet felé halad, míg a [[Temple Bar]]nál el nem éri a [[Fleet Street]]et. Régen ebben az irányban a Temple Bar jelentette a City határát.


A közbeszédben gyakran használják rá a '''The Strand''' megnevezést, , habár a hivatalos megnevezés csak '''Strand'''. Címzésben is a 366, Strand és nem a 366, The Stand. A [[Monopoly]] tábláján az utca neve Strand, de a kártyákon The Strand.
A közbeszédben gyakran használják rá a '''The Strand''' megnevezést, bár a hivatalos megnevezés csak '''Strand'''. Címzésben is a "366, Strand" és nem a "366, The Stand" a helyes. A [[Monopoly|Monopoly játék]] tábláján az utca neve Strand, kártyáin viszont The Strand.


Két metróállomás van itt:az egyik a [[Charing Cross metróállomás|Charing Cross]], a másik a jelenleg használaton kívüli [[Aldwych metróállomás|Aldwych]]. Története során mindkettőt hívták már Strandnek. A másodikat mikor megnyitották, [[1908]]-ban, egészen 1915-ig, a másikat pedig [[1915]] és [[1973]] között, mikor átépítési munkák miatt ideiglenesen bezárták. 1976-os megnyitása óta hívják Charing Crossnak.
Két metróállomás van az utcában: az egyik a [[Charing Cross metróállomás|Charing Cross]], a másik a jelenleg használaton kívüli [[Aldwych metróállomás|Aldwych]]. Története során mindkettőt hívták már Strandnek. Az utóbbit megnyitásától, [[1908]]-tól 1915-ig, az elsőt pedig [[1915]] és [[1973]] között, amikor is átépítési munkák miatt ideiglenesen bezárták. Ezt 1976-os újranyitása óta hívják Charing Crossnak.


A név az óangol part, folyópart jelentésű szóból ered. Míg meg nem építették a temzei védőgátat, az utca teljesen a folyóparton futott. Strand és [[Aldwych]] már a szász időktől fogva lakott terület, és épphogy kívül esett a római kori város falain. A [[középkor]] folyamán ez biztosította a keleti kereskedelmi és a nyugati politikai központ közötti közlekedést.
A Strand név az óangol 'part, folyópart' jelentésű szóból ered. Míg meg nem építették a [[Temze]] védőgátját, az utca közvetlenül a folyóparton futott. Strand és [[Aldwych]] már a szász időktől fogva lakott terület, és épphogy kívül esett a római kori város falain. A [[középkor]] folyamán ez a terület biztosította a keleti kereskedelmi és a nyugati politikai központ közötti közlekedést. Ez volt az eredeti összekötő utca a [[City of London|City]] és a [[City of Westminster|Westminster]] között, melyek a középkorban még külön települések voltak. Ezen az utcán kívül a [[16. század|16.]]-tól a [[17. század]]ig a Temze is nagyon fontos összekötő kapocs volt. Ma az út a [[Trafalgar Square]]-nél kezdődik és a kerület határáig tart, ahol a [[Fleet Street]] és a [[Temple Bar]] indul ki belőle.

Ez volt az eredeti összekötő utca a [[City of London|City]] és a [[City of Westminster|Westminster]] között. Ezek a [[középkor]]ban még külön települések voltak. Ezen az utcán kívül a [[16. század|16.]]- [[17. század]]ig a [[Temze]] is nagyon fontos összekötőkapocs volt. Ma az út a [[Trafalgar Square]]-nél kezdődik és a kerület határáig tart, ahol a [[Fleet Street]] és a [[Temple Bar]] indul ki belőle.


== Színházak ==
== Színházak ==


A Strand volt Viktória korában a város színházi és éjszakai életének a középpontja. Azonban az 180-es évek átalakításai és az [[Aldwych]] valamint a [[Kingsway]] utak megépítése valamint a XX. század eleje az [[Opera Comique]], the Globe, the [[Royal Strand Theatre]] és a közeli Olympic Theatre eltűnéséhez vezetett. Ezeken kívül eltünt az utcáról a [[Gaiety Theatre]] (bezárt 1939-ben, az épületet lerombolták 1957-ben), [[Terry's Theatre]] (1910-ben mozivá alakították, 1923-ban lerombolták), a [[Tivoli Theatre|Tivoli]] (1914-ben bezárt, később lerombolták; 1923-ban megnyílt a helyén a Tivoli Cinema, amit 1957-ben bezártak és az épületet lerombolták, hogy helyet adjon Peter Robinson üzletének) és a [[Sans Souci Theatre]] (ez a Strand egyik nagyon korai színháza, 1791-1796 körül idnult).
A Strand volt a viktoriánus korban a város színházi és éjszakai életének középpontja. Azonban az East Strand átalakítása, valamint az [[Aldwych]] valamint a [[Kingsway]] utak megépítése az 1890-es években és XX. század elején az [[Opera Comique]], a viktoriánus Globe, a [[Royal Strand Theatre]] és a közeli Olympic Theatre eltűnéséhez vezetett. Ezeken kívül eltünt az utcából a [[Gaiety Theatre]] (bezárt 1939-ben, az épületet lebontották 1957-ben), [[Terry's Theatre]] (1910-ben mozivá alakították, 1923-ban lebontották), a [[Tivoli Theatre|Tivoli]] (1914-ben bezárt, később lebontották; 1923-ban megnyílt a helyén a Tivoli Cinema, amit 1957-ben bezártak és az épületet lebontották, hogy helyet adjon Peter Robinson üzletének) és a [[Sans Souci Theatre]] (ez a Strand egyik nagyon korai színháza volt, 1791-1796 körül már létezett).


A megmaradt színházak közé tartozik az [[Adelphi Theatre]], a [[Savoy Theatre]] és a [[Vaudeville Theatre]]. Ezekhez közel van a [[Wellington Street]]en álló [[Wellington Street]] [[Lyceum Theatre]].
A megmaradt színházak közé tartozik az [[Adelphi Theatre]], a [[Savoy Theatre]] és a [[Vaudeville Theatre]]. Ezekhez közel van a [[Wellington Street]]en álló [[Lyceum Theatre]].


== Fontos épületek ==
== Fontos épületek ==
25. sor: 23. sor:
* [[Bush House]]
* [[Bush House]]
* [[Charing Cross vasútállomás]]
* [[Charing Cross vasútállomás]]
* [[King's College London]], amelynek központi campusa (Strand Campus néven) az utcán kívül található, a Somerset House közelében
* [[King's College]]
* [[Northumberland House]], Kb 1866-ban lerombolták
* [[Northumberland House]], Kb 1866-ban lebontották
* [[Royal Courts of Justice]]
* [[Royal Courts of Justice]]
* [[Savoy Palace]], 1381-ben lerombolták
* [[Savoy Palace]], 1381-ben lebontották
* [[Shell Mex House]]
* [[Shell Mex House]]
* [[Simpson's-in-the-Strand]]
* [[Simpson's-in-the-Strand]]
36. sor: 34. sor:
* [[Strand Palace Hotel]]
* [[Strand Palace Hotel]]


A [[Savoy Hotel]] és [[Savoy Theatre|Színház]] nagyon közel van a Strandhez. A [[Bush House]]-ban a [[BBC]] dolgozik annak is a [[BBC World Service]] részlege. Habár a postai címük szerint itt vannak, a bejárat a másik oldalon, az [[Aldwych]] és a [[Kingsway]] felé található.
A [[Savoy Hotel]] és [[Savoy Theatre|Színház]] nagyon közel van a Strandhez. A [[Bush House]]-ban a [[BBC]] [[BBC World Service|World Service]] részlege. Habár a postai címük szerint itt vannak, a bejárat a másik oldalon, az [[Aldwych]] és a [[Kingsway]] felé található.


=== Irodalmi körök ===
=== Irodalmi körök ===


A Strand 142-ben volt a brilliáns, fiatal, könyvkiadással foglalkozó [[John Chapman]] otthona.<ref>Rosemary Ashton, ''142 Strand: A Radical Address in Victorian London'', (2006)</ref> Minden olyan író, aki a korban számított, köztük a díjazott művek szerzői és gondolkodói itt szoktak összegyűlni. Köztük volt Thomas Carlyle, Dickens, Thackeray, John Stuart Mill, Herbert Spencer, és Thomas Henry Huxley tudós. A házigazda nem csak korának új irományait adta ki, hanem 42 évig a [[Westminster Review]] főszerkesztője is volt.
A viktoriánus korban a Strand az avantgard írók és gondolkodók gyülekezőhelye volt. Közéjük tartozott például Thomas Carlyle, [[Charles Dickens]], [[William Thackeray]], [[John Stuart Mill]], Herbert Spencer, és a tudós [[Thomas Henry Huxley]]. A Strand 142-ben volt a radikális könyvkiadó és orvos [[John Chapman]] ([[1821]]-[[1894]]) otthona, aki nem csak kortársainak sok művét adta ki, hanem 42 évig a [[Westminster Review]] főszerkesztője is volt.<ref>Rosemary Ashton, ''142 Strand: A Radical Address in Victorian London'', (2006)</ref>


=== Templomok ===
=== Templomok ===


[[Kép:St Clement Danes Jan2005.jpg|thumb|right|St. Clement Danes templom, a Fleet Streethez közel]]
[[Kép:St Clement Danes Jan2005.jpg|thumb|right|St. Clement Danes templom, a Fleet Streethez közel]]
Két templom áll itt, az egyik a [[St Clement Danes templom]], a másik a [[St Mary-le-Strand templom]]. Az első helyén valószínűleg már a [[9. század]]ban is templom állt, de a ma itt állót [[Christopher Wren]] tervei alapján építették a 17. században. A másikat James Gibbs tervezte, és az építésével 1717-re végeztek.Ezzel helyettesítették az [[Edward Seymour]] (Sommerset protektora) által leromboltatottat, aminek az építőanyagából felépítették a [[Sommerset House]]-t.
Két [[templom]] áll itt, az egyik a [[St Clement Danes templom]], a másik a [[St Mary-le-Strand templom]]. Az elsőnek a helyén valószínűleg már a [[9. század]]ban is templom állt, de a ma itt állót [[Christopher Wren]] tervei alapján építették a [[17. század]]ban. A másikat James Gibbs tervezte, építésével [[1717]]-re végeztek. Ezzel helyettesítették az [[Edward Seymour]] (Sommerset protektora) által leromboltatott templomot, aminek az építőanyagából a [[Sommerset House]]-tépítették fel.


== Referenciák ==
== Referenciák ==

A lap 2008. május 14., 17:02-kori változata

Strand, 2001 május

A Strand London, azon belül Westminster egyik utcája. Jelenleg a Trafalgar Square-től indul és kelet felé halad, míg a Temple Barnál el nem éri a Fleet Streetet. Régen ebben az irányban a Temple Bar jelentette a City határát.

A közbeszédben gyakran használják rá a The Strand megnevezést, bár a hivatalos megnevezés csak Strand. Címzésben is a "366, Strand" és nem a "366, The Stand" a helyes. A Monopoly játék tábláján az utca neve Strand, kártyáin viszont The Strand.

Két metróállomás van az utcában: az egyik a Charing Cross, a másik a jelenleg használaton kívüli Aldwych. Története során mindkettőt hívták már Strandnek. Az utóbbit megnyitásától, 1908-tól 1915-ig, az elsőt pedig 1915 és 1973 között, amikor is átépítési munkák miatt ideiglenesen bezárták. Ezt 1976-os újranyitása óta hívják Charing Crossnak.

A Strand név az óangol 'part, folyópart' jelentésű szóból ered. Míg meg nem építették a Temze védőgátját, az utca közvetlenül a folyóparton futott. Strand és Aldwych már a szász időktől fogva lakott terület, és épphogy kívül esett a római kori város falain. A középkor folyamán ez a terület biztosította a keleti kereskedelmi és a nyugati politikai központ közötti közlekedést. Ez volt az eredeti összekötő utca a City és a Westminster között, melyek a középkorban még külön települések voltak. Ezen az utcán kívül a 16.-tól a 17. századig a Temze is nagyon fontos összekötő kapocs volt. Ma az út a Trafalgar Square-nél kezdődik és a kerület határáig tart, ahol a Fleet Street és a Temple Bar indul ki belőle.

Színházak

A Strand volt a viktoriánus korban a város színházi és éjszakai életének középpontja. Azonban az East Strand átalakítása, valamint az Aldwych valamint a Kingsway utak megépítése az 1890-es években és XX. század elején az Opera Comique, a viktoriánus Globe, a Royal Strand Theatre és a közeli Olympic Theatre eltűnéséhez vezetett. Ezeken kívül eltünt az utcából a Gaiety Theatre (bezárt 1939-ben, az épületet lebontották 1957-ben), Terry's Theatre (1910-ben mozivá alakították, 1923-ban lebontották), a Tivoli (1914-ben bezárt, később lebontották; 1923-ban megnyílt a helyén a Tivoli Cinema, amit 1957-ben bezártak és az épületet lebontották, hogy helyet adjon Peter Robinson üzletének) és a Sans Souci Theatre (ez a Strand egyik nagyon korai színháza volt, 1791-1796 körül már létezett).

A megmaradt színházak közé tartozik az Adelphi Theatre, a Savoy Theatre és a Vaudeville Theatre. Ezekhez közel van a Wellington Streeten álló Lyceum Theatre.

Fontos épületek

Egy 19. századi nyomtatvány, ami a St Mary-Le-Strand templomot és a Strandet ábrázolja a Somerset House előtt.

A Savoy Hotel és Színház nagyon közel van a Strandhez. A Bush House-ban a BBC World Service részlege. Habár a postai címük szerint itt vannak, a bejárat a másik oldalon, az Aldwych és a Kingsway felé található.

Irodalmi körök

A viktoriánus korban a Strand az avantgard írók és gondolkodók gyülekezőhelye volt. Közéjük tartozott például Thomas Carlyle, Charles Dickens, William Thackeray, John Stuart Mill, Herbert Spencer, és a tudós Thomas Henry Huxley. A Strand 142-ben volt a radikális könyvkiadó és orvos John Chapman (1821-1894) otthona, aki nem csak kortársainak sok művét adta ki, hanem 42 évig a Westminster Review főszerkesztője is volt.[1]

Templomok

St. Clement Danes templom, a Fleet Streethez közel

Két templom áll itt, az egyik a St Clement Danes templom, a másik a St Mary-le-Strand templom. Az elsőnek a helyén valószínűleg már a 9. században is templom állt, de a ma itt állót Christopher Wren tervei alapján építették a 17. században. A másikat James Gibbs tervezte, építésével 1717-re végeztek. Ezzel helyettesítették az Edward Seymour (Sommerset protektora) által leromboltatott templomot, aminek az építőanyagából a Sommerset House-tépítették fel.

Referenciák

  1. Rosemary Ashton, 142 Strand: A Radical Address in Victorian London, (2006)

Raymond Mander and Joe Mitchenson (1968) The Lost Theatres of London. Rupert Hart-Davis.

Commons:Category:Strand, London
A Wikimédia Commons tartalmaz Strand (London) témájú médiaállományokat.

é. sz. 51° 30′ 41″, ny. h. 0° 07′ 08″