„Holger Danske” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a kategória
SamatBot (vitalap | szerkesztései)
a [[Image: --> [[Kép:
1. sor: 1. sor:
[[Image:Holger danske.jpg|thumb|H.P. Pedersen-Dan szobra Holger Danskéről a [[Kronborg-kastély]]ban, Dániában]]
[[Kép:Holger danske.jpg|thumb|H.P. Pedersen-Dan szobra Holger Danskéről a [[Kronborg-kastély]]ban, Dániában]]


'''Holger Danske''' (magyarul: ''Dán Holger'') [[dánok|dán]] történelmi figura, [[monda]]i hős a [[8. század]]ból. Alakja először az [[ófrancia nyelv|ófrancia]] ''[[chanson de geste]]''-ben tűnik fel a ''Geste de Doon de Mayence'' verssorozatban.
'''Holger Danske''' (magyarul: ''Dán Holger'') [[dánok|dán]] történelmi figura, [[monda]]i hős a [[8. század]]ból. Alakja először az [[ófrancia nyelv|ófrancia]] ''[[chanson de geste]]''-ben tűnik fel a ''Geste de Doon de Mayence'' verssorozatban.

A lap 2008. április 28., 11:03-kori változata

H.P. Pedersen-Dan szobra Holger Danskéről a Kronborg-kastélyban, Dániában

Holger Danske (magyarul: Dán Holger) dán történelmi figura, mondai hős a 8. századból. Alakja először az ófrancia chanson de geste-ben tűnik fel a Geste de Doon de Mayence verssorozatban.

A monda

A legenda szerint Holger Gudfred dán király fia volt. Fiát Charlot, Nagy Károly fia ölte meg, mely tettért Holger bosszút esküdött. A monda szerint majdnem sikerült is megölnie Nagy Károlyt, akivel szemben hét éven keresztül háborúzott. Ezután békét kötöttek, és együtt vonultak a Frank Birodalmat szorongató mórok ellen. A mórok ellen vívott csatában Holger maga ölte meg Brehus vezért.

A történetben sok valóban megtörtént esemény fellelhető. A Frank Birodalom ugyan hatalmának csúcsán volt 800-ban, azonban Dánia déli területein egy Gudfred, vagy Godfrid nevű uralkodó valóban több évig ellen tudott állni a frank előrenyomulásnak.

A legenda szerint Holger lelke a Kronborg-kastélyban pihen, és ha Dániát veszély fenyegeti, Holger szelleme feltámad és győzelemre vezeti az országot.

Hatása a modern korra

Poul Anderson modern fantáziaregénye, a "Három szív és három oroszlán" (ISBN 0671721860) a Holger Danske-történet egy modern feldolgozása.

Holger és a kapcsolódó jelképek feltűnnek a 20. század jobboldali mozgalmainak szimbolikájában is. A jelképrendszer súlyos károkat szenvedett, amikor az 1940-es években a dán szélsőjobb visszaélt a Holgerhez fűződő szimbolikával.

Irodalom

Andersen meséje Holger Danskéről (dán nyelven)