„Tettyei romok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Története: linkesítés
4. sor: 4. sor:
== Története ==
== Története ==


Szatmári György [[1505]]-[[1521]] között volt Pécs [[püspök]]e. A püspöki palota bővíttetése mellett [[reneszánsz]] palotát építtetett a [[Tettye városrész|Tettyén]]. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Dél-keleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A [[török hódoltság]] idején [[dervis]]ek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”.<ref>[http://www.utisugo.hu/telepulesek/pecs]Olvasva: 2008-02-06.</ref> A bektasi dervisek [[Tirana]] határában álló központi kolostorát az [[albánok]] ma is Tettyének nevezik. A palota épségben kerülhetett a [[törökök]] kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A jelenleg még álló falakon török átépítés nyomokban sem lelhető fel. A [[18. század]] végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket [[1904]]-ben konzerválták. A romok előtt álló szökőkutat a [[Zsolnay Gyár]]ban készítették.
Szatmári György [[1505]]-[[1521]] között volt Pécs [[püspök]]e. A püspöki palota bővíttetése mellett [[reneszánsz]] palotát építtetett a [[Tettye városrész|Tettyén]]. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Dél-keleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A [[török hódoltság]] idején [[dervis]]ek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”.<ref>[http://www.utisugo.hu/telepulesek/pecs]Olvasva: 2008-02-06.</ref> A bektasi dervisek [[Tirana]] határában álló központi kolostorát az [[albánok]] ma is Tettyének nevezik. A palota épségben kerülhetett a [[törökök]] kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A jelenleg még álló falakon török átépítés nyomokban sem lelhető fel. A [[18. század]] végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket [[1904]]-ben konzerválták. A romok előtt álló szökőkutat a [[Zsolnay-gyár]]ban készítették.


== Lásd még ==
== Lásd még ==

A lap 2008. március 28., 19:32-kori változata

A Tettyei romok Pécs város egyik nevezetessége, melyet főként olyan kulturális események kapcsán szokás emlegetni, mint a Pécsi Szabadtéri Játékok, vagy a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Az impozáns látványt nyújtó középkori romok, remek lehetőséget adnak kulturális rendezvények szevezésére.


Története

Szatmári György 1505-1521 között volt Pécs püspöke. A püspöki palota bővíttetése mellett reneszánsz palotát építtetett a Tettyén. A palota egyemeletes, U alakú épület volt, dél felé nyitott udvarral. Dél-keleti oldalán torony kapcsolódott a falhoz, maradványai napjainkban is láthatóak. A török hódoltság idején dervisek éltek a palotában, az elnevezés is innen származik, a török derviskolostor neve „tekke”.[1] A bektasi dervisek Tirana határában álló központi kolostorát az albánok ma is Tettyének nevezik. A palota épségben kerülhetett a törökök kezébe, akik csekély változtatással használták fel saját céljaikra. A jelenleg még álló falakon török átépítés nyomokban sem lelhető fel. A 18. század végén lakatlanná vált. A viszonylag ép falfelületeket 1904-ben konzerválták. A romok előtt álló szökőkutat a Zsolnay-gyárban készítették.

Lásd még

Hivatkozások

  1. [1]Olvasva: 2008-02-06.

Külső hivatkozások