„DARPA” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
fhbgdjgkdfh
Visszaállítottam a lapot SieBot változatára (mentés ideje: 2007-10-21 00:50:42, oldid: 2270471) a Látszer segítségével
26. sor: 26. sor:
[[fi:DARPA]]
[[fi:DARPA]]
[[fr:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[fr:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[hr:DARPA]]
''Dőlt szöveg''
[[it:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[ja:国防高等研究計画局]]
[[ko:방위 고등 연구 계획국]]
[[lv:DARPA]]
[[nl:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[no:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[pl:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[pt:Defense Advanced Research Projects Agency]]
[[ru:DARPA]]
[[sl:Agencija za napredne obrambne analize ZDA]]
[[sr:DARPA]]
[[sv:DARPA]]
[[tr:DARPA]]
[[uk:DARPA]]

A lap 2008. március 15., 19:49-kori változata

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege. A fordítása magyarra kb. Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége.

Az ügynökséget 1958-ban alapították, a szputnyik szovjet felbocsátására adott válaszul azzal a céllal, hogy az Egyesült Államok megőrizhesse haditechnológiai fölényét ellenfeleivel szemben.

A DARPA független a többi hagyományos katonai kutatás-fejlesztéstől és közvetlenül a védelmi minisztérium felsővezetésének felel. Körülbelül 240 munkatársa van (ebből 140 műszaki) akik mintegy évi 2 milliárd dolláros költségvetéssel dolgoznak. Ezek a számadatok évről évre változnak, mivel a DARPA rövidtávú (2-4 éves) kutatásokra koncentrál, melyeket kicsi, a feladatra összeállított kutatócsoportok végeznek.

Közreműködött ArpaNet, a Berkeley UNIX (BSD) valamint TCP/IP protokollok kifejlesztésében, pontosabban ez a hivatal szponzorálta a projekteket. A részleg nevéhez fűződik az F/A 117 tipusú lopakodó vadászbombázó, és a B2-es lopakodó bombázó kifejlesztése is.

Az ArpaNet mellett az OpenBSD-t is 2,3 millió dollárral szerette volna támogatni, ám Theo de Raadt egy, az iraki háborúval kapcsolatos nyilatkozat miatt az összeget visszavonta.

Megrendezője és szponzora a DARPA Grand Challange-nek, egy sivatagi robotversenynek, ahol a résztvevő járműveknek 175 mérföldet kell megtenniük bármiféle emberi segítség nélkül. A győztes csapat jutalma 2 millió dollár.