„Szent Erzsébet-templom (Rárósmúlyad)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Új oldal, tartalma: „A rárósmúlyadi '''Szent Erzsébet templom''' Medgyaszay István tervei szerint épült a Kőrffy család megrendelésére. Az épület a maga korában rendkívül m...”
 
aNincs szerkesztési összefoglaló
3. sor: 3. sor:
== Az épület leírása ==
== Az épület leírása ==


Az épület nyolcszögletű alaprajzzal rendelkezik, melyen az oltárrész egy külön kitüremkedő szárat képez. A belső tér boltozata előre kibetonozott szegmensekből készült, amelyek kívülről vannak összefűzve vasbeton koszorúval. A templomhoz kapcsolódik a karcsú harangtorony nyitott árkáddal, a torony keresztmetszete felfelé szűkül. A belső tér és a torony közötti kapcsolatot a kórus képezi. A sekrestye, mely szintén a toronyhoz kapcsolódik, egyenes mennyezetű. Az ablakrések kialakítása gótikus hatást mutat. A belső tér díszítése egyszerű, fölösleges és zavaró elemek nélkül. Az oltár Az oltárok kialakítását Tihanyi Lajos végezte a szecessziós neogótika stílusában. A kupola kerülete mentén nagy angyal szobrok ([[kerubok]] szobrai) láthatók, a homlokzatot lekerekített keretek díszítik. Medgyaszay ezen művében elérte a modern vasbeton összekapcsolását és a hagyományos népművészeti elemekkel, amelyek mintegy a nemzeti stílust jelenítik meg.
Az épület nyolcszögletű alaprajzzal rendelkezik, melyen az oltárrész egy külön kitüremkedő szárat képez. A belső tér boltozata előre kibetonozott szegmensekből készült, amelyek kívülről vannak összefűzve vasbeton koszorúval. A templomhoz kapcsolódik a karcsú harangtorony nyitott árkáddal, a torony keresztmetszete felfelé szűkül. A belső tér és a torony közötti kapcsolatot a kórus képezi. A sekrestye, mely szintén a toronyhoz kapcsolódik, egyenes mennyezetű. Az ablakrések kialakítása gótikus hatást mutat. A belső tér díszítése egyszerű, fölösleges és zavaró elemek nélkül. Az oltár Az oltárok kialakítását Tihanyi Lajos végezte a szecessziós neogótika stílusában. A kupola kerülete mentén nagy angyal szobrok ([[kerub]]ok szobrai) láthatók, a homlokzatot lekerekített keretek díszítik. Medgyaszay ezen művében elérte a modern vasbeton összekapcsolását és a hagyományos népművészeti elemekkel, amelyek mintegy a nemzeti stílust jelenítik meg.


== Források ==
== Források ==

A lap 2008. március 11., 23:07-kori változata

A rárósmúlyadi Szent Erzsébet templom Medgyaszay István tervei szerint épült a Kőrffy család megrendelésére. Az épület a maga korában rendkívül merész újításokat alkalmazott, ez volt Magyarország első vasbeton temploma.

Az épület leírása

Az épület nyolcszögletű alaprajzzal rendelkezik, melyen az oltárrész egy külön kitüremkedő szárat képez. A belső tér boltozata előre kibetonozott szegmensekből készült, amelyek kívülről vannak összefűzve vasbeton koszorúval. A templomhoz kapcsolódik a karcsú harangtorony nyitott árkáddal, a torony keresztmetszete felfelé szűkül. A belső tér és a torony közötti kapcsolatot a kórus képezi. A sekrestye, mely szintén a toronyhoz kapcsolódik, egyenes mennyezetű. Az ablakrések kialakítása gótikus hatást mutat. A belső tér díszítése egyszerű, fölösleges és zavaró elemek nélkül. Az oltár Az oltárok kialakítását Tihanyi Lajos végezte a szecessziós neogótika stílusában. A kupola kerülete mentén nagy angyal szobrok (kerubok szobrai) láthatók, a homlokzatot lekerekített keretek díszítik. Medgyaszay ezen művében elérte a modern vasbeton összekapcsolását és a hagyományos népművészeti elemekkel, amelyek mintegy a nemzeti stílust jelenítik meg.

Források

  • Súpis pamiatok na Slovensku. Zväzok druhý K-P, Bratislava, OBZOR 1968
  • Bögiová Adriana: Dva secesné kostoly architekta Istvána Medgyaszaya, Pamiatky a múzeá 2, 1993
  • Dulla Matúš - Morvčíková Henrieta: Architektúra Slovenska v 20.storočí, Bratislava, Slovart 2002
  • Lukáčová - Bašo - Krivošová - Dohnány - Hlinický - Štibrányi - Hrašková - Šoltésová: Sakrálna architektúra na Slovensku, Komárno, KT 1996
  • Kusý Martin: Architektúra na Slovensku 1848-1918, Bratislava, Bradlo a.s. 1995