„Strand (London)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Image:thestrand.jpg|thumb|right|Strand, 2001 május]]
[[Image:thestrand.jpg|thumb|right|Strand, 2001 május]]


A '''Strand''' [[London]], azon belül [[City of Westminster|Westminster]] egyik utcája. Jelenleg a [[Trafalgar Square]]-től indul és a kelet felé halad, míg a [[Tempole Bar]]nnál el nem éri a [[Fleet Street]]et. Régen a Temple Bar jelezte itt a City határát.
A '''Strand''' [[London]], azon belül [[City of Westminster|Westminster]] egyik utcája. Jelenleg a [[Trafalgar Square]]-től indul és a kelet felé halad, míg a [[Temple Bar]]nnál el nem éri a [[Fleet Street]]et. Régen a Temple Bar jelezte itt a City határát.


A közbeszédben gyakran használják rá a '''The Strand''' megnevezést, , habár a hivatalos megnevezés csak '''Strand'''. Címzésben is a 366, Strand és nem a 366, The Stand. A [[Monopoly]] tábláján az utca neve Strand, de a kártyákon The Strand.
A közbeszédben gyakran használják rá a '''The Strand''' megnevezést, , habár a hivatalos megnevezés csak '''Strand'''. Címzésben is a 366, Strand és nem a 366, The Stand. A [[Monopoly]] tábláján az utca neve Strand, de a kártyákon The Strand.
13. sor: 13. sor:
== Színházak ==
== Színházak ==


A Strand volt Viktória korában a város színházi és éjszakai életének a középpontja. Azonban az 180-es évek átalakításai és az [[Aldwich]] valamint a [[Kingsway]] utak megépítése valamint a XX. század eleje az [[Opera Comique]], the Globe, the [[Royal Strand Theatre]] és a közeli Olympic Theatre eltűnéséhez vezetett. Ezeken kívül eltünt az utcáról a [[Gaiety Theatre]] (bezárt 1939-ben, az épületet lerombolták 1957-ben), [[Terry's Theatre]] (1910-ben mozivá alakították, 1923-ban lerombolták), a [[Tivoli Theatre|Tivoli]] (1914-ben bezárt, később lerombolták; 1923-ban megnyílt a helyén a Tivoli Cinema, amit 1957-ben bezártak és az épületet lerombolták, hogy helyet adjon Peter Robinson üzletének) és a [[Sans Souci Theatre]] (ez a Strand egyik nagyon korai színháza, 1791-1796 körül idnult).
A Strand volt Viktória korában a város színházi és éjszakai életének a középpontja. Azonban az 180-es évek átalakításai és az [[Aldwych]] valamint a [[Kingsway]] utak megépítése valamint a XX. század eleje az [[Opera Comique]], the Globe, the [[Royal Strand Theatre]] és a közeli Olympic Theatre eltűnéséhez vezetett. Ezeken kívül eltünt az utcáról a [[Gaiety Theatre]] (bezárt 1939-ben, az épületet lerombolták 1957-ben), [[Terry's Theatre]] (1910-ben mozivá alakították, 1923-ban lerombolták), a [[Tivoli Theatre|Tivoli]] (1914-ben bezárt, később lerombolták; 1923-ban megnyílt a helyén a Tivoli Cinema, amit 1957-ben bezártak és az épületet lerombolták, hogy helyet adjon Peter Robinson üzletének) és a [[Sans Souci Theatre]] (ez a Strand egyik nagyon korai színháza, 1791-1796 körül idnult).


A megmaradt színházak közé tartozik az [[Adelphi Theatre]], a [[Savoy Theatre]] és a [[Vaudeville Theatre]]. Ezekhez közel van a [[Wellington Street]]en álló [[Wellington Street]] [[Lyceum Theatre]].
A megmaradt színházak közé tartozik az [[Adelphi Theatre]], a [[Savoy Theatre]] és a [[Vaudeville Theatre]]. Ezekhez közel van a [[Wellington Street]]en álló [[Wellington Street]] [[Lyceum Theatre]].

A lap 2008. március 4., 20:21-kori változata

Strand, 2001 május

A Strand London, azon belül Westminster egyik utcája. Jelenleg a Trafalgar Square-től indul és a kelet felé halad, míg a Temple Barnnál el nem éri a Fleet Streetet. Régen a Temple Bar jelezte itt a City határát.

A közbeszédben gyakran használják rá a The Strand megnevezést, , habár a hivatalos megnevezés csak Strand. Címzésben is a 366, Strand és nem a 366, The Stand. A Monopoly tábláján az utca neve Strand, de a kártyákon The Strand.

Két metróállomás van itt:az egyik a Charing Cross, a másik a jelenleg használaton kívüli Aldwych. Története során mindkettőt hívták már Strandnek. A másodikat mikor megnyitották, 1908-ban, egészen 1915-ig, a másikat pedig 1915 és 1973 között, mikor átépítési munkák miatt ideiglenesen bezárták. 1976-os megnyitása óta hívják Charing Crossnak.

A név az óangol part, folyópart jelentésű szóból ered. Míg meg nem építették a temzei védőgátat, az utca teljesen a folyóparton futott. Strand és Aldwych már a szász időktől fogva lakott terület, és épphogy kívül esett a római kori város falain. A középkor folyamán ez biztosította a keleti kereskedelmi és a nyugati politikai központ közötti közlekedést.

Ez volt az eredeti összekötő utca a City és a Westminster között. Ezek a középkorban még külön települések voltak. Ezen az utcán kívül a 16.- 17. századig a Temze is nagyon fontos összekötőkapocs volt. Ma az út a Trafalgar Square-nél kezdődik és a kerület határáig tart, ahol a Fleet Street és a Temple Bar indul ki belőle.

Színházak

A Strand volt Viktória korában a város színházi és éjszakai életének a középpontja. Azonban az 180-es évek átalakításai és az Aldwych valamint a Kingsway utak megépítése valamint a XX. század eleje az Opera Comique, the Globe, the Royal Strand Theatre és a közeli Olympic Theatre eltűnéséhez vezetett. Ezeken kívül eltünt az utcáról a Gaiety Theatre (bezárt 1939-ben, az épületet lerombolták 1957-ben), Terry's Theatre (1910-ben mozivá alakították, 1923-ban lerombolták), a Tivoli (1914-ben bezárt, később lerombolták; 1923-ban megnyílt a helyén a Tivoli Cinema, amit 1957-ben bezártak és az épületet lerombolták, hogy helyet adjon Peter Robinson üzletének) és a Sans Souci Theatre (ez a Strand egyik nagyon korai színháza, 1791-1796 körül idnult).

A megmaradt színházak közé tartozik az Adelphi Theatre, a Savoy Theatre és a Vaudeville Theatre. Ezekhez közel van a Wellington Streeten álló Wellington Street Lyceum Theatre.

Fontos épületek

Egy 19. századi nyomtatvány, ami a St Mary-Le-Strand templomot és a Strandet ábrázolja a Somerset House előtt.

A Savoy Hotel és Színház nagyon közel van a Strandhez. A Bush House-ban a BBC dolgozik annak is a BBC World Service részlege. Habár a postai címük szerint itt vannak, a bejárat a másik oldalon, az Aldwych és a Kingsway felé található.

Irodalmi körök

A Strand 142-ben volt a brilliáns, fuiatal, könyvkiadással foglalkozó John Chapman otthona.[1] Minden olyan író, aki a korban számított, köztük a díjazott művek szerzői és gondolkodói itt szoktak összegyűlni. Köztük volt Thomas Carlyle, Dickens, Thackeray, John Stuart Mill, Herbert Spencer, és Thomas Henry Huxley tudós. A házigazda nem csak korábak új irományait adta ki, hanem 42 évig a Westminster Review fpszerkesztője is volt.

Templomok

St. Clement Danes templom, a Fleet Streethez közel

Két templom áll itt, az egyik a St Clement Danes templom, a másik a St Mary-le-Strand templom. Az első helyén valószínűleg már a 9. században is templom állt, de a ma itt állót Christopher Wren tervei alapján építették a 17. században. A másikat James Gibbs tervezte, és az építésével 1717-re végeztek.Ezzel helyettesítették az Edward Seymour (Sommerset protektora) által leromboltatottat, aminek az építőanyagából felépítették a Sommerset House-t.

Referenciák

  1. Rosemary Ashton, 142 Strand: A Radical Address in Victorian London, (2006)

Raymond Mander and Joe Mitchenson (1968) The Lost Theatres of London. Rupert Hart-Davis.

Commons:Category:Strand, London
A Wikimédia Commons tartalmaz Strand (London) témájú médiaállományokat.

é. sz. 51° 30′ 41″, ny. h. 0° 07′ 08″