„Grunge” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
22 bájt hozzáadva ,  14 évvel ezelőtt
a (Robot: következő módosítása: no:Grunge)
Népszerűvé válásának elején a grunge-ot leginkább azok hallgatták, akik játszották. A bandák kis klubokban kis számú közönség előtt játszottak, aminek nagyobb hányadát a többi fellépésre váró együttes tagjai tették ki. Mások azért hallgatták ezt a zenét, hogy megpróbáljanak kitörni a hétköznapok szürkeségéből. Mikor a zenekarok elkezdtek albumokat megjelentetni, a kiadók váltak az új stílus terjesztésének katalizátorává. A sikeresebb bandák többsége a Sub Pop-hoz szerződött.<ref name="Hype">Pray, D., Helvey-Pray Productions (1996). ''[[Hype!]]'' Republic Pictures.</ref>
 
A kiadvány, amely beindította a grunge-ot, a C/Z Records által megjelentett ''Deep Six'' válogatáslemez volt [[1986]]-ban. Az albumon hat banda számai hallhatók, amelyeket azóta is a „grunge atyjai”-ként tartunk számon: [[Green River együttes|Green River]], [[Soundgarden]], Melvins, Malfunkshun, Skin Yard és a U-Men, akik közül többeknek ez volt az első lemezkiadványa. Az előadók stílusát így írták le akkoriban: „Egy alapjában véve agresszív, kemény hangzás, amely a [[ heavy metal]] lassabb tempóját a [[hardcore]] intenzitásával ötvözi.”
Ahogy a Sub Pop producere, Jack Endino emlékszik: „Az emberek csak annyit mondtak: 'Miféle zene ez? Ez nem [[metal]], nem is [[punk]], mi ez?' (...) Aztán felkiáltottak: 'Heuréka! Ezekben a bandákban van valami közös!'” Később '86-ban Bruce Pavitt megjelentette a ''Sub Pop 100'' válogatást csakúgy, mint a [[Green River]] ''Dry As Bone'' EP-jét, új kiadója: a Sub Pop kiadványaként. Egy korai Sub Pop-katalógus így írta le a Green River EP-t: „Ultra laza GRUNGE, ami egy generáció erkölcsét rombolta le.”
 
1 169

szerkesztés

Navigációs menü