„Légvédelmi rakéta” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Robot: következő hozzáadása: ar, bg, de, es, fr, he, id, it, ja, lt, nl, no, pl, pt, ru, sl, sv, vi, zh)
Nincs szerkesztési összefoglaló
[[Kép:Redeye Surface to Air Missile Launch.jpg|thumb|300px|[[FIM–43 Redeye]] [[kézi légvédelmi rakéta]] indítása]]
 
A '''légvédelmi rakéta''' vagy '''föld-levegő rakéta''' olyan [[irányított rakéta]], melyet légi célok, elsősorban [[repülőgép]]ek, ritkábban [[helikopter]]ek és [[rakéta|rakéták]] elleni harcra használnak. Az első légvédelmi rakétákat a [[második világháború]]s [[Németország]]ban fejlesztették ki, a szövetséges bombázások megakadályozására, de a háború végéig nem sikerült használható fegyverhez jutniuk.
Az [[atomfegyver]]ket hordozó [[nehézbombázó repülőgép]]ek megjelenése a fejlesztéseknek új lökést adott, és az [[1950-es évek]] második felében megjelentek és elterjedtek az első használható ilyen fegyverek. Az akkori elvárásoknak megfelelően a [[honi légvédelmi rakéta|honi légvédelmi rakéták]] a kiemelt fontosságú, [[stratégiai cél]]okat védték, ennek megfelelően fix telepítésű fegyverrendszerek voltak, meglehetősen nagy méretű és tömegű rakétákkal és berendezésekkel. A legkorábbi rakéták irányítórendszere [[parancsközlő távirányítás]] volt, de ez a távolság növekedésével egyre pontatlanabbul működött, így nem ritkán atomtöltet kellett az ellenséges repülőgépek biztos megsemmisítéséhez, ezért hamar átadta helyét a félaktív lokátoros önirányításnak, amely ma is a légvédelmi rakéták egyik alapvető irányítási módszere.
Az [[1960-as évek]] végére a rakéták legkisebb méretét sikerült alapvetően lecsökkenteni, megjelentek a [[csapatlégvédelmi rakéta|csapatlégvédelmi rakéták]], melyek indítóállványait és kiszolgáló berendezéseit [[páncélozott harcjármű]]vekre telepítették, így ezek folyamatosan követni tudták a harcoló csapatok mozgását. A legkisebb légvédelmi rakéták kategóriája, a [[kézi légvédelmi rakéta|kézi légvédelmi rakéták]] is ekkortájt jelentek meg.

Navigációs menü