„Csin-dinasztia (1115–1234)” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
===A dzsürcsi Jin-dinasztia megszületése===
A dzsürcsik a [[tunguz]] népekhez tartoznak, a mai [[Harbin]]tól délkeletre, az Alčuka folyó vidékén éltek, és vadászó-földműves életmódot folytattak. Nevük a kínai forrásokban nuzhen (女真) és nuzhi (女直), [[Marco Poló]]nál csorcsa, saját elnevezésük ĵuše vagy ĵušen volt.
 
A X. században a kitajok fennhatósága alá kerültek. Ezt követően egyre jobban megerősödtek, és [[1019]]-ben megtámadták a japán [[Iki]] (壱岐), [[Tsushima]] (対馬) és [[Kyuushuu]] (九州) szigeteket, de a támadásukat visszaverték. [[1115]]-ben, a Wan-Yan (完顔) családból származó [[Aguda]] (阿骨打) vezetésével fellázadtak a kitaj uralom ellen, és Akuda Huiningfu-ban(会寧府)császári trónra lépve, országának az arany jelentésű [[Alčun]], kínaiul a [[Jin]] (金) nevet adta. Az eseményeket látva a Song-dinasztia (宋) uralkodója tengeri úton követet küldött Jin-be, szövetséget ajánlva a [[Liao-dinasztia]] (遼) megdöntéséhez.
A Jin-dinasztia végül elfogadta a felkérést, és sorozatos győzelmeket aratva a [[kitaj]] seregek fölött, behatoltak a Yen-yuni (燕雲) területekre.
[[1125]]-ben, a trónon Akudát követő Taizong (太宗) uralkodása alatt semmisítették meg a Liao-dinasztiát, és ejtették fogságba a kitaj császárt, Tian Zuo-t (天祚).

Navigációs menü