„Koronakidobódás” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(felraktam egy képet +pár hivatkozást)
A '''koronakidobódás''' a [[naptevékenység]] egyik megnyilvánulása: a [[Nap|napkorona]] egy darabjának kilökődése a [[bolygóközi tér]]be.
 
Az angol szakirodalomban a koronakidobódások neve: "coronal mass ejection" vagy elterjedt rövidítéssel '''CME'''. (Magyar szövegekben gyakran találkozhatunk a "koronakitörés" vagy "koronakilövellés" elnevezésekkel is, ezek azonban mind az angol eredetit, mind a jelenség lényegetlényegét kevésbé hűen adják vissza.)
 
A koronakidobódás oka a [[Nap]] [[Mágneses mező|mágneses terének]] instabilitása. A mágneses [[erő]]k hatására a kidobódó [[plazma]]felhő (melynek helyét természetesen azonnal kitölti a környező [[gáz]]) egyre gyorsuló emelkedésbe kezd, s a Napot elhagyva '''bolygóközi mágneses felhő'''vé válik. Az emelkedés [[sebesség]]e végül többé-kevésbé állandóvá válik, bár ha a környező [[napszél]] (4-500 km/s-os) sebességétől jelentősen eltér, a [[közegellenállás]] miatt még további fokozatos lassulásnak vagy gyorsulásnak van kitéve. Egyes koronakidobódások sebessége akár a 2-3000 km/s-ot is elérheti.
* A kidobódásokat kísérő [[rádiókitörés]]ek megzavarhatják a rádiós kommunikációt és a radarok müködését.
*A lökésfrontabn felgyorsított nagyenergiájú (akár 100 MeV feletti) protonok és más részecskék károsíthatják az űreszközöket és az űrhajósok, pilóták egészségét.
* Ha a Föld a kidobott anyag útjába esik, a földi [[magnetoszféra|magnetoszférának]] ütközve [[mágneses vihar]]t okozhat. A vihar megzavarhatja a navigációt, megbolondítva az iránytűket. Emellett a mágneses tér gyors ingadozása erős kóbor áramokat indukálhat az elektromos berendezésekben, ami olykor - elsősorban magas földrajzi szélességeken, pl. Kanada, Skandinávia - nagy területeket érintő áramkimaradásokhoz vezet.
* A magnetoszférában - a [[van Allen-övekbenövek]]ben állandóan jelenlevő töltött részecskék a mágneses vihar következtében a sarkvidékeknél bejuthatnak a Föld felső légkörébe, ott a [[sarki fény]] néven ismert fényjelenséget okozva.
* A magnetoszférában a töltött részecskék mennyisége jelentősen megnőhet, ha a Földet eltaláló (koronakidobódásból eredő) [[bolygóközi mágneses felhő]] mágneses polaritása a magnetoszféráéval ellentétes. Ekkor ugyanis a felhő és a magnetoszféra között [[mágneses átkötődés]] történhet, s ennek révén a felhő plazmája bejuthat bolygónk magnetoszférájába.
 
50

szerkesztés

Navigációs menü