„AUS 32” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
bővítve, interwikik
aNincs szerkesztési összefoglaló
10. sor: 10. sor:
A , hogy a kipufogógáz károsanyagtartalmát még a környezetbejutás előtt redukálják, azaz a levegőbe már csak két, önmagukban ártalmatlan anyagot engednek: [[nitrogén]]t és közönséges [[vízgőz]]t.
A , hogy a kipufogógáz károsanyagtartalmát még a környezetbejutás előtt redukálják, azaz a levegőbe már csak két, önmagukban ártalmatlan anyagot engednek: [[nitrogén]]t és közönséges [[vízgőz]]t.


Az SCR technológia lényege, hogy a [[karbamid]] oldatot fecskendeznek a hangtompítós katalizátorba belépő kipufogógázba. A rendszernek viszonylag magas kipufogási hőmérsékletre (min. 250 C°) van szüksége ahhoz, hogy működésbe lépjen és csökkentse a károsanyag kibocsátást – ezt a városi forgalomban teljesíteni lényegesen nehezebb. Emiatt induláskor a kipufogógázt cirkuláltatják a katalizátorban annak érdekében, hogy a motor beindítását követően az gyorsan felfűtse a katalizátort. Az ammónia reakcióba lép a kipufogógáz nitrogén-oxidjaival, és nitrogénné, valamint vízzé alakítja át azokat.
Az SCR technológia lényege, hogy a [[karbamid]] oldatot fecskendeznek a hangtompítós katalizátorba belépő kipufogógázba. A rendszernek viszonylag magas kipufogási hőmérsékletre (min. 250 C°) van szüksége ahhoz, hogy működésbe lépjen és csökkentse a károsanyag kibocsátást – ezt a városi forgalomban teljesíteni lényegesen nehezebb. Emiatt induláskor a kipufogógázt cirkuláltatják a katalizátorban annak érdekében, hogy a motor beindítását követően az gyorsan felfűtse a katalizátort. Az hő hatására felszabadult [[ammónia]] reakcióba lép a kipufogógáz nitrogén-oxidjaival, és nitrogénné, valamint [[víz]]zé alakítja át azokat.


Az erősen korrodáló hatású – amúgy teljesen veszélytelen – urea-adalék mínusz 11 oC-on fagy meg. Emiatt az urea-tartályból a katalizátorba vezető csövek duplafalúak, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőrendszer felfűtse ezeket a csöveket, illetve magát az urea-tartályt, ha az megfagyott.
Az erősen korrodáló hatású – amúgy teljesen veszélytelen – urea (vagyis kardbamid) adalék mínusz 11 -on fagy meg. Emiatt az urea-tartályból a katalizátorba vezető csövek duplafalúak, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőrendszer felfűtse ezeket a csöveket, illetve magát az urea-tartályt, ha az megfagyott.
Egy külön ellenőrző egység figyeli a rendszert és biztosítja a kémiai folyamat fennmaradását a katalizátorban.
Egy külön ellenőrző egység figyeli a rendszert és biztosítja a kémiai folyamat fennmaradását a katalizátorban.

A lap 2008. január 12., 00:34-kori változata

Az Adblue egy készítmény, mely az az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel ellátott haszongépjárművek és autóbuszok károsanyag kibocsátásának, elsősorban a nitrogén-oxidok mennyiségének csökkentésére.

A dízelmotorok működésük közben nagyobb mennyiségű kormot juttanak a levegőbe, ennek csökkentésére és a 2009-ben életbe lépő EURO-5-ös környezetvédelmi normának való megfelelés jegyében alkották meg az adBlue szűrőanyagot.

Jelenleg kétféle érdemleges védekezés létezik a koromrészecskék kibocsátása ellen az olyan kevésbé jelentős módszerek mellett, mint például a kipufogócső-vég lefelé hajlítása: az egyik a részecskeszűrő-cső, és az adBlue, a nemrégiben kifejlesztett folyadék.

Az adBlue megfelelő hőmérsékleti tartományban, bontatlan csomagolással legfeljebb egy évig tárolható, nagy tisztaságú anyag.

Működési elve

A , hogy a kipufogógáz károsanyagtartalmát még a környezetbejutás előtt redukálják, azaz a levegőbe már csak két, önmagukban ártalmatlan anyagot engednek: nitrogént és közönséges vízgőzt.

Az SCR technológia lényege, hogy a karbamid oldatot fecskendeznek a hangtompítós katalizátorba belépő kipufogógázba. A rendszernek viszonylag magas kipufogási hőmérsékletre (min. 250 C°) van szüksége ahhoz, hogy működésbe lépjen és csökkentse a károsanyag kibocsátást – ezt a városi forgalomban teljesíteni lényegesen nehezebb. Emiatt induláskor a kipufogógázt cirkuláltatják a katalizátorban annak érdekében, hogy a motor beindítását követően az gyorsan felfűtse a katalizátort. Az hő hatására felszabadult ammónia reakcióba lép a kipufogógáz nitrogén-oxidjaival, és nitrogénné, valamint vízzé alakítja át azokat.

Az erősen korrodáló hatású – amúgy teljesen veszélytelen – urea (vagyis kardbamid) adalék mínusz 11 C°-on fagy meg. Emiatt az urea-tartályból a katalizátorba vezető csövek duplafalúak, ami lehetővé teszi, hogy a hűtőrendszer felfűtse ezeket a csöveket, illetve magát az urea-tartályt, ha az megfagyott.

Egy külön ellenőrző egység figyeli a rendszert és biztosítja a kémiai folyamat fennmaradását a katalizátorban.

A rendszer működéséből menetközben a sofőr semmit nem vesz észre, egyedül az AdBlue adalék mennyiségét mutatja egy kijelző a műszerfalon.Az AdBlue akárcsak az üzemanyag, minden kúton kapható, a vezetőknek 8-10 ezer kilométerenként ajánlatos a folyadékot cserélni az erre kialakított tartályban.


Külső hivatkozások, források