„Grossmann Marcell” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
aNincs szerkesztési összefoglaló
Váradi Zsolt (vitalap | szerkesztései)
a +kategória
31. sor: 31. sor:


[[Kategória:Matematikusok|Grossmann Marcell]]
[[Kategória:Matematikusok|Grossmann Marcell]]
[[Kategória:Magyar matematikusok]]

A lap 2005. szeptember 30., 11:11-kori változata

Grossmann Marcell (Marcel Grossmann, Budapest, 1878. április 9. - Zürich, 1936. szeptember 7.) matematikus, Albert Einstein barátja és osztálytársa. Az ETH (Zürich) tanára lett, a leíró geometria lett a szakterülete.

Grossmann hangsúlyozta ki Einstein számára a Riemann-geometria fontosságát, mely szükséges lépés volt az általános relativitáselmélet kidolgozásához.

Tiszteletére a relativisták Marcel Grossmann találkozókat minden évben megrendezik.

Életrajz

Grossmann Marcell apja, Grossmann Gyula egy mezőgazdasági gépeket gyártó gyár alapítója és résztulajdonosa volt. A gyár a mostani Lehel tér közelében volt.

1893-ban költözött a Grossmann család Svájcba.

1896-ban Grossmann, Einstein és Einstein későbbi felesége Marity egyszerre kezdték tanulmányaikat az Eidgenössische Technical Hochschule-n, Zürichben.

1901-ben Grossmann a szakdolgozatán dolgozott Wilhelm Fiedler-nél.

1912-ben Einstein a Zürichi Egyetemre került. Einstein felvetette Grossmannak, hogy valamilyen koordinátarendszertől független „abszolut kalkulusra” van szüksége. Grossmann tájékoztatja, hogy az készen van, az a Riemann-geometria.

1913-ban közös cikket írtak Einsteinnel az általános relativitáselméletről. (Ezután Einsteinnek még David Hilbert 1915-ös görbülettel kapcsolatos munkájára volt szüksége elméletének 1916-os kiteljesítéséhez.)


Referencia


Külső hivatkozások