„1119-es mellékút (Magyarország)” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
B36Bot (vitalap | szerkesztései)
a átrakás az alkategóriába AWB
a közút -> mellékút
21. sor: 21. sor:
| weboldal =
| weboldal =
}}
}}
Az '''1119-es számú közút''' egy körülbelül 35 kilométer hosszú, kétsávos közút [[Komárom-Esztergom megye|Komárom-Esztergom megyében]], a [[Gerecse]] hegységben. A megye egyik legfontosabb mellékútja, mert közvetlen összeköttetést biztosít a megyeszékhely [[Tatabánya]], valamint [[Esztergom]] és [[Dorog]] térsége között. Fő iránya nagyjából végig délnyugati, de az egyes szakaszok iránya a domborzati viszonyok miatt elég változatos.
Az '''1119-es számú mellékút''' egy körülbelül 35 kilométer hosszú, kétsávos országos közút [[Komárom-Esztergom megye|Komárom-Esztergom megyében]], a [[Gerecse]] hegységben. A megye egyik legfontosabb mellékútja, mert közvetlen összeköttetést biztosít a megyeszékhely [[Tatabánya]], valamint [[Esztergom]] és [[Dorog]] térsége között. Fő iránya nagyjából végig délnyugati, de az egyes szakaszok iránya a domborzati viszonyok miatt elég változatos.


== Nyomvonala ==
== Nyomvonala ==

A lap 2022. augusztus 31., 17:58-kori változata

1119-es közút
Úttípusösszekötő út
Ország Magyarország
TartományokKomárom-Esztergom megye
Az út elejeTát,
Az út végeTatabánya,

Az 1119-es számú mellékút egy körülbelül 35 kilométer hosszú, kétsávos országos közút Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse hegységben. A megye egyik legfontosabb mellékútja, mert közvetlen összeköttetést biztosít a megyeszékhely Tatabánya, valamint Esztergom és Dorog térsége között. Fő iránya nagyjából végig délnyugati, de az egyes szakaszok iránya a domborzati viszonyok miatt elég változatos.

Nyomvonala

Tát területén ágazik ki a 10-es főútból, nem messze onnét, ahol az a 11-es főúttal találkozik. Keresztezi az Esztergom–Almásfüzitő-vasútvonalat, majd nem sokkal később átlép Tokod területére. Mintegy három kilométer után csatlakozik hozzá a rövid, alig 5 kilométeres 1118-as mellékút, amely Tokod belterületén kanyarog végig. Kevéssel arrébb leágazik délkelet felé az 1121-es mellékút, amely Ebszőnybánya, Annavölgy és Sárisáp érintésével Dág határáig húzódik, majd, már Nagysáp Őrisáp településrészénél kiágazik belőle a Péliföldszentkereszt és Bajót felé vezető 1124-es út.

Ezután elhalad Nagysáp központja mellett, majd Bajna területére ér. Itt északnyugat felé, Bajót és Nyergesújfalu felé az 1125-ös, Szomor és Zsámbék felé pedig az 1105-ös út ágazik ki belőle, illetve elhalad több, a Bajna-Epöli-vízfolyást tápláló névtelen patakág felett is. Egy egészen rövid szakaszon áthalad Gyermely közigazgatási területének legészakibb részén, de ennél jobban nem érinti a községet, majd a következő település Héreg, amelynek belterületi utcáit inkább csak megközelíti az útvonal. Tarján az útba eső következő település, itt szintén két elágazása is van: Tata és Agostyán felé (északnyugati irányban) az 1128-as, majd az 1123-as torkollik be Gyermely-Szomor irányából 13 kilométer után, illetve keresztezi a Szent László-patak több ágát. Tarjánt elhagyva jön még egy elágazása délkelet felé, Tornyó külterületi településrész irányába, végül átlép Tatabánya területére. Utolsó kilométerein még keresztezi az M1-es autópálya nyomvonalát (csomópont nélkül), majd becsatlakozik az 1-es főútba és véget ér.

Források

  • Fejér megye térképe 1:150 000. Készítette és kiadta a Nyír-Karta Bt., adatok lezárva: 2004. január

Jegyzetek