„Dolisnyánok” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pilgab (vitalap | szerkesztései)
Kategorizálatlan lapok projekt
hivatkozások + nincs forrás sablon
1. sor: 1. sor:
[[Kép:Ruszin törzsek másolata.jpg|thumb|right|250px|Ruszin törzsek]]
[[Kép:Ruszin törzsek másolata.jpg|thumb|right|250px|Ruszin törzsek]]
{{nincs forrás}}
'''Dolisnyánok, dolinyánok, blyáchák'''
'''Dolisnyánok, dolinyánok, blyáchák'''


A dolisnyánok őshazáját minden valószínűség szerint a volhíniai Poleszjében és Podóliában találjuk meg. Valószínűleg Moldávián és Erdélyen keresztül jutottak el Kárpátaljára. A mai Székelyföldön tartózkodhattak előbb hosszabb-rövidebb ideig, s onnan vándoroltak észak felé,
A dolisnyánok őshazáját minden valószínűség szerint a volhíniai [[Poleszje|Poleszjében]] és [[Podólia|Podóliában]] találjuk meg. Valószínűleg [[Moldva|Moldván]] és [[Erdély]]en keresztül jutottak el [[Kárpátalja|Kárpátaljára]]. A mai [[Székelyföld]]ön tartózkodhattak előbb hosszabb-rövidebb ideig, s onnan vándoroltak észak felé, mai lakóhelyeikre. Háromszék tele van szláv eredetű helységnévvel, és a székely nyelvjárásba is bekerült több ruszin szó, mely másutt a magyarságnál ismeretlen. A [[Korjatovics-legenda]] is közvetett bizonyítékul szolgálhat. A legenda állítása szerint Koriatovics podóliai herceg a XIV. században 40 000 embert telepített le Kárpátalja délkeleti részébe, tehát a dolisnyánok lakta földekre.
mai lakóhelyeikre. Háromszék tele van szláv eredetű helységnévvel, és a székely nyelvjárásba is bekerült több ruszin szó, mely másutt a magyarságnál ismeretlen.
A Korjatovics-legenda is közvetett bizonyítékul szolgálhat. A legenda állítása szerint
Koriatovics podóliai herceg a XIV. században 40. 000 embert telepített le Kárpátalja délkeleti részébe, tehát a dolisnyánok lakta földekre.


A síklakók tehát mindegy 600 - 700 éve telepedtek meg Kárpátalján. Mindig érintkeztek
A síklakók tehát mindegy 600 - 700 éve telepedtek meg Kárpátalján. Mindig érintkeztek
a magyarsággal és sok tekintetben hozzájuk simultak. Életmódjuk, lakásuk, ruházatuk
a magyarsággal és sok tekintetben hozzájuk simultak. Életmódjuk, lakásuk, ruházatuk
nagyjából olyan, mint a magyaroké. Mivel a magyarsághoz idomult, néprajzi tekintetben nem annyira érdekes, mint a hegylakó. A magyar és a dolisnyán táplálkozásában a legnagyobb különbség, hogy míg a magyar fő tápláléka a [[búza]], a rusziné a [[kukorica]], bár újabban a dolisnyán is a búzakenyérhez kezd szokni. A legnagyobb válaszfal közöttük a vallás, illetve az egyház.
nagyjából olyan, mint a magyaroké.
Mivel a magyarsághoz idomult, néprajzi tekintetben nem annyira érdekes, mint a hegylakó.
A magyar és a dolisnyán táplálkozásában a legnagyobb különbség, hogy míg a magyar
fő tápláléka a búza, a rusziné a kukorica, bár újabban a dolisnyán is a búzakenyérhez
kezd szokni. A legnagyobb válaszfal közöttük a vallás, illetve az egyház.


[[Kategória:Szláv népek]][[Kategória:Kárpátalja]]
[[Kategória:Szláv népek]][[Kategória:Kárpátalja]]

A lap 2007. december 3., 22:05-kori változata

Fájl:Ruszin törzsek másolata.jpg
Ruszin törzsek

Dolisnyánok, dolinyánok, blyáchák

A dolisnyánok őshazáját minden valószínűség szerint a volhíniai Poleszjében és Podóliában találjuk meg. Valószínűleg Moldván és Erdélyen keresztül jutottak el Kárpátaljára. A mai Székelyföldön tartózkodhattak előbb hosszabb-rövidebb ideig, s onnan vándoroltak észak felé, mai lakóhelyeikre. Háromszék tele van szláv eredetű helységnévvel, és a székely nyelvjárásba is bekerült több ruszin szó, mely másutt a magyarságnál ismeretlen. A Korjatovics-legenda is közvetett bizonyítékul szolgálhat. A legenda állítása szerint Koriatovics podóliai herceg a XIV. században 40 000 embert telepített le Kárpátalja délkeleti részébe, tehát a dolisnyánok lakta földekre.

A síklakók tehát mindegy 600 - 700 éve telepedtek meg Kárpátalján. Mindig érintkeztek a magyarsággal és sok tekintetben hozzájuk simultak. Életmódjuk, lakásuk, ruházatuk nagyjából olyan, mint a magyaroké. Mivel a magyarsághoz idomult, néprajzi tekintetben nem annyira érdekes, mint a hegylakó. A magyar és a dolisnyán táplálkozásában a legnagyobb különbség, hogy míg a magyar fő tápláléka a búza, a rusziné a kukorica, bár újabban a dolisnyán is a búzakenyérhez kezd szokni. A legnagyobb válaszfal közöttük a vallás, illetve az egyház.