„Herceghalmi vasúti baleset” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Visszavontam az utolsó  változtatást (188.36.237.69), visszaállítva B.Zsolt szerkesztésére: ez akár igaz is lehet, de így forrás nélkül csak két név)
Címke: Kézi visszaállítás
A '''herceghalmi vasúti baleset''' a magyar vasút történetének legtöbb halálos áldozattal járó eseménye volt. A [[dunántúl]]i község mellett 1916-ban történt katasztrófát az okozta, hogy egy késett vonatokkal zsúfolt vonalon az egyik mozdony személyzete elmulasztotta egy jelző megfigyelését.
 
== Forgalmi helyzet a baleset éjjelén ==
[[1916]]. [[november 30.|november 30]]-án]] [[Bécs]]ben eltemették [[I. Ferenc JózsefetJózsef magyar király]]t. A magyar társadalom elitje nagy számban képviseltette magát az elhunyt uralkodó gyászszertartásán. A temetésről[[temetés]]ről több különvonat és a minden nap közlekedő budapesti gyors szállította a Magyarországra[[Magyarország]]ra visszautazókat. A budapesti gyors esténként 19:.20-kor indult a [[Győr]]ön át tartó útnak a bécsi [[Wien OstbahnhofSüdbahnhof|Keleti pályaudvarról]]. A rengeteg utas és a vonatra akasztott számos különkocsi miatt a szerelvény csak majd félórás késéssel futott ki az osztrák fővárosból. A vonat késése az út során egyre növekedett, többek között azért, mert [[Hazai Samu]] miniszteri különvagonját a [[Komárom vasútállomás|komáromi állomáson]] kisorozták a vonatból., As s bécsi gyors előtt 5öt perccel egy különvonatkülönvonatként indult útnak Budapest irányában.
 
Ugyanezen estén a [[budapest]]i [[Keleti pályaudvar]]ról indult útnak a Győr–[[Celldömölk]]–[[Szombathely]] útirányon át [[Graz|Grácba]] közlekedő személyvonat is. Az alvó utasokkal teli vonat a győri vasútvonal forgalmi zsúfoltsága miatt szintén jelentős késéseket szedett össze. [[Herceghalom vasútállomás]]ra a személyvonat már igen jelentős, másfél órás késéssel érkezett.
60 145

szerkesztés

Navigációs menü