„Sztriptíz” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
GhostDestroyer100 (vitalap | szerkesztései)
új
Címke: Egyértelműsítő hivatkozások
(Nincs különbség)

A lap 2022. február 21., 19:40-kori változata

A sztriptíz egy erotikus vagy egzotikus [[tánc mm, melynek során az előadó fokozatosan levetkőzik, vagy részben vagy egészében, mindezt szuggesztív módon.[1] Azt a személyt, aki ezt a tevékenységet folytatja, sztriptíztáncosnőnek nevezzük.

A sztriptízt általában sztriptízbárokban adják elő, de kocsmákban vagy színházakban is előadhatják. Egy sztriptíztáncosnőt elhívhatnak egy legénybúcsúba is, hogy szórakoztassa a közönséget. A "sztrippelés" a szexuális előjáték formája is lehet a partnerek között.

A sztriptíz folyamata során a táncosnő lassan vetkőzik. A folyamatot húzhatja azzal, hogy további ruhákat visel vagy eltakarja az intim testrészeit a ruháival vagy a kezeivel. A sztriptíz lényege a vetkőzés szexuális mozdulatok kíséretében, nem a puszta meztelenség. A múltban az előadás a vetkőzés végeztével befejeződött, de manapság a sztriptíztáncosnők folytatják a táncot azután, hogy levetkőztek.[2][3] A jelmez, amit a sztriptíztáncosnő visel, az előadás része lehet. Némely esetekben a közönség bátorítja a táncosnőt, hogy vegye le a ruháit.

A sztriptíz és a nyilvános meztelenség témaköre a tabutémák közé tartozik, illetve szabályok vonatkoznak rá. Ezek a szabályok világszerte eltérnek.

A sztriptíz eredete vitatott, egyesek szerint Babilonból indult ez a művészeti ág, míg mások szerint a huszadik századi Amerikából származik. A striptease szót először 1932-ben jegyezték.[4]

Jegyzetek

  1. Richard Wortley (1976) A Pictorial History of Striptease: 11.
  2. Richard Wortley (1976) A Pictorial History of Striptease.
  3. Baby Oil and Ice: Striptease in East London. Do-Not Press (2002). ISBN 9781899344857 
  4. First known use of striptease 1932