„Szubvenció” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Szaladdin (vitalap | szerkesztései)
net
Címke: Visszaállítva
Szaladdin (vitalap | szerkesztései)
net
Címke: Visszaállítva
4. sor: 4. sor:
*gazdasági területenként (pl. kistermelői támogatási rendszer)
*gazdasági területenként (pl. kistermelői támogatási rendszer)
*az adópolitikában (pl. szja kedvezmény, nyereségadó kedvezmény, költség visszatérítési rendszer stb.)
*az adópolitikában (pl. szja kedvezmény, nyereségadó kedvezmény, költség visszatérítési rendszer stb.)
*oktatási intézmények területén (pl. ösztöndíjrendszer, művelődési<ref>[http://www.kislexikon.hu/muvelodes_a.html Művelődés]</ref> lehetőségek megtartása, fejlesztése stb.)
*oktatási, kulturális intézmények területén (pl. ösztöndíjrendszer, művelődési<ref>[http://www.kislexikon.hu/muvelodes_a.html Művelődés]"A társ. kulturális életének egyik alapvető és legtágabb folyamata. Az egész életen át tartó permanens személyiségfejlődést (tanulást) jelenti, az ehhez kapcsolódó, kialakulását elősegítő környezeti, társ.-i feltételrendszerrel együtt. Ennek megfelelően a művelődés a kulturális javaknak, értékeknek, termékeknek különböző célú, az emberek aktív tevékenységéhez (spontán módon, járulékosan vagy céltudatosan) kapcsolódó elsajátítása." </ref> lehetőségek megtartása, fejlesztése stb.)
*szociális ellátási területeken (pl. családtámogatási rendszer - pl.[[családi pótlék]], [[gyermekgondozási díj]], hajléktalan szállók fenntartása, 13. havi [[nyugdíj]], munkanélküli segély stb.).
*szociális ellátási területeken (pl. családtámogatási rendszer - pl.[[családi pótlék]], [[gyermekgondozási díj]], hajléktalan szállók fenntartása, 13. havi [[nyugdíj]], munkanélküli segély stb.).
==Az EU állami támogatásokkal kapcsolatos politikája==
==Az EU állami támogatásokkal kapcsolatos politikája==

A lap 2022. február 18., 13:51-kori változata

A szubvenció latin eredetű szó. Általános értelemben pénzbeli segélyt, támogatást jelent[1] Közgazdasági értelmezésben állami támogatás, amellyel valamilyen termék gyártását vagy szolgáltatás megvalósulását ösztönzik.

Megjelenési formái

A szubvenció megjelenési formái a társadalmi létezés kategóriához kapcsolódnak. Ilyen értelemben létezik szubvenció (a teljesség igénye nélkül) például:

  • gazdasági területenként (pl. kistermelői támogatási rendszer)
  • az adópolitikában (pl. szja kedvezmény, nyereségadó kedvezmény, költség visszatérítési rendszer stb.)
  • oktatási, kulturális intézmények területén (pl. ösztöndíjrendszer, művelődési[2] lehetőségek megtartása, fejlesztése stb.)
  • szociális ellátási területeken (pl. családtámogatási rendszer - pl.családi pótlék, gyermekgondozási díj, hajléktalan szállók fenntartása, 13. havi nyugdíj, munkanélküli segély stb.).

Az EU állami támogatásokkal kapcsolatos politikája

Az állami támogatás az EU-ban alapvetően tilos: az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. cikkének (1) bekezdése szerint az Európai Unióban

„a belső piaccal összeegyeztethetetlen a tagállamok által vagy állami forrásból bármilyen formában nyújtott olyan támogatás, amely bizonyos vállalkozásoknak vagy bizonyos áruk termelésének előnyben részesítése által torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget, amennyiben ez érinti a tagállamok közötti kereskedelmet.”

Európai Unió működéséről szóló szerződés, 107. cikk[3]

Ugyanez a cikk számos kivételt felsorol, amikor állami támogatásra mégis sor kerülhet. Az élelmiszer-ellátás érdekében a Földön mindenhol támogatott a mezőgazdaság vagy farmergazdaság. Az EU-ban például létezik a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer[4]

Az állami támogatások szándékát a tagállamoknak kötelessége bejelenteni az Európai Bizottságnak, amely megvizsgálja és engedélyezi őket. Ha az állami támogatás a belső piaccal összeegyeztethetetlen, akkor a Bizottság felhívhatja a tagállamot annak visszavonására vagy módosítására, ill. adott esetben utasíthatja a tagállamot, hogy szedje vissza az állami támogatásként kiutalt összegeket.[5]

Az állami támogatásokkal az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága foglalkozik, amelynek honlapja részletesen tájékoztat a tevékenységeiről, valamint minden egyes állami támogatást felsorol.[6]

Jegyzetek

  1. Új magyar lexikon VI. (S–Z). Szerk. Berei Andor és 11 tagú szerk.bizottsága. Budapest: Akadémiai. 1962.330. oldal
  2. Művelődés"A társ. kulturális életének egyik alapvető és legtágabb folyamata. Az egész életen át tartó permanens személyiségfejlődést (tanulást) jelenti, az ehhez kapcsolódó, kialakulását elősegítő környezeti, társ.-i feltételrendszerrel együtt. Ennek megfelelően a művelődés a kulturális javaknak, értékeknek, termékeknek különböző célú, az emberek aktív tevékenységéhez (spontán módon, járulékosan vagy céltudatosan) kapcsolódó elsajátítása."
  3. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés, 107. cikk
  4. Uniós támogatás mezőgazdasági kistermelőknek"Új KAP: 2023-27 Az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság hosszas tárgyalásokat követően 2021 júniusában megállapodásra jutott a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról. Az új KAP 2023. január 1-jén veszi kezdetét."
  5. Az Európai Unió működéséről szóló szerződés, 108. cikk
  6. Európai Bizottság > Versenypolitikai Főigazgatóság > Állami támogatások (angolul)

Források

Kapcsolódó szócikkek

Közös agrárpolitika Szociális intézmények

További információforrások