„Wikipédia:Szerkesztők véleményezése/Data Destroyer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(→‎TGr külső nézőpontja: alternatív megfogalmazás)
Data Destroyer régi fórumos haragosa IGének és mathnak. Kezdetben IGét üldözve jött a Wikipédiára, aztán rövidesen elkezdett cikkeket is írni (és ezen a téren kiváló munkát végzett), de a háborúskodást azóta sem hagyta abba. Rendszeresen és többnyire igen durván személyeskedik IGével és mathtal szemben, "üldözi" őket – különösen IGét: néha minden előzmény nélkül is beleköt a tevékenységébe, gúnyolja (pl. helyesírási hibák vagy csonkok miatt), lenézően kezeli (pl. rendszeresen "csökkent értékű szerkesztő"-nek nevezi), a vele kapcsolatos problémákat rendszerint olyan hangnemben veti fel, ami nem a megoldásukat, hanem a kiélezésüket szolgálja. Állandó szócsatákat vív IGével és math-tal, szinte minden megjegyzésükre ír valamit (általában sértő, gúnyos, vagy semmitmondó dolgot), a konfrontációt mindig felvállalja, és kísérletet sem tesz az elkerülésére (pl. szerkesztési háborúk esetén, vagy azzal, hogy lényegtelen dolgokra nem válaszol).
 
Ez a viselkedés sérti a Wikipédia irányelveit ([[Wikipédia:Wikikett|wikikett]], [[WP:CIV|viselkedj civilizáltan]], [[WP:KSZT|kerüld a személyes támadásokat]], [[WP:NEM|a Wikipédia nem fórum és nem csatatér]]). Az, hogy IGe is hasonlóan ellenségesen és rosszindulatúan viselkedik vele szemben, nem mentség: mint arra az irányelvek külön felhívják a figyelmet, a civilizálatlan szerkesztővel szemben ugyanúgy civilizáltan kell viselkedni (vagy ha ez nem megy, nem kell szóbaállni vele, hanem közvetítőt kell keresni). Több szerkesztő is számos alkalommal kérte, hogy változtasson rajta; ezeket vagy elviccelte, vagy megígérte, hogy felhagy vele, de az ígéretet nem követte tett. Ez a fajta viselkedés, ami most már közel fél éve tart, '''elfogadhatatlan'''. Az állandó háborúskodás és a durva hangnem zavarja a szerkesztőket, elveszi a kedvüket, és nagyban megnehezíti a Wikipédia működését: számos szerkesztőt elriaszt attól, hogy a közösségi életben részt vegyen, akiket pedig nem, azoknak rengeteg idejét elveszi.
 
A véleménykérés célja az, hogy Data Destroyer belássa: a Wikipédia nem fórum, az állandó szócsaták, háborúk itt nem egy felesleges, de szórakoztató melléktevékenységet jelentenek, hanem kifejezetten károsak, akadályozzák a lexikon készítését. A durva személyeskedések kerülése szükséges, de nem elégséges: az örökös, semmiről nem szóló vitákat is kerülni kell. A Wikipédiában a viták célja a lexikon készítése; minden vita, ami nem ezt a célt szolgálja, időt és energiát von el tőle. A Wikipédia szerkesztői felnőtt emberek, nincs szükségük math és IGe tevékenységének megítéléséhez arra, hogy DD megjegyzéseket aggasson minden egyes hozzászólásukhoz, és így elkerülhetőek lennének a végtelenbe húzódó szócsaták. A Wikikett megfogalmazásában:

Navigációs menü