„Mancala” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[nem ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ford. en:Mancala
8. sor: 8. sor:
== Kellékek ==
== Kellékek ==
[[Kép:Igoware.JPG|thumb|left|Fából készült mancala tábla [[Nyugat-Afrika|Nyugat-Afrikából]]]]
[[Kép:Igoware.JPG|thumb|left|Fából készült mancala tábla [[Nyugat-Afrika|Nyugat-Afrikából]]]]
A mancala táblákon általában 2 vagy 4 sor lyuk van. Egyes mancala játékokat földbevájt gödrökkel vagy kőbe vésett mélyedésekkel játszanak inkább. A lyukakat illetve gödröket hívják házaknak is. Néha a tábla két végén gödrök találhatók, melyeket a játékosok a foglyuk ejtett kövek tárolására használnak. Köveken kívül babszemek vagy egyéb magvakat is használnak a játékhoz. A kövek kezdeti elhelyezése csakúgy, mint a tábla méretei játékonként változnak. Az [[endodoi]]t például 2 x 6 méretű táblától a 2 x 10 méretű tábláig játszák.
A mancala táblákon általában 2 vagy 4 sor lyuk van. Egyes mancala játékokat földbevájt gödrökkel vagy kőbe vésett mélyedésekkel játszanak inkább. A lyukakat illetve gödröket hívják házaknak is. Néha a tábla két végén nagyobb gödrök találhatók, melyeket a játékosok a foglyuk ejtett kövek tárolására használnak. Köveken kívül babszemek vagy egyéb magvakat is használnak a játékhoz. A kövek kezdeti elhelyezése csakúgy, mint a tábla méretei játékonként változnak. Az [[endodoi]]t például 2 x 6 méretű táblától a 2 x 10 méretű tábláig játszák.

== A játék célja ==
Általában a mancala játékok célja több követ foglyul ejteni, mint az ellenfél; néha azonban az a cél, hogy az ellenfél ne tudjon lépni vagy az, hogy a játékos saját oldala üres legyen.


{{commons|Mancala}}
{{commons|Mancala}}

A lap 2007. november 26., 22:52-kori változata

Összecsukható mancalatábla

A mancala (arabul: منقلة, manqalä) egy gyűjtőnév, amely a kétszemélyes táblajátékok egy családját jelöli. A mancala sok afrikai és ázsiai ország társadalmában olyan szerepet tölt be, mint a sakk a nyugati társadalmakban.

A mancala szó az arab naqala szóból származik, melynek jelentése mozogni. Nincs mancala nevű hagyományos játék, a mancala egy játéktípust jelöl. A szót használják Szíriában, Libanonban és Egyiptomban legalább, de sehol sem egy konkrét játékot jelöl.

A nyugati világban gyakran a Kalah játék szinonímájaként használják a mancala szót. Ez a hibás terminológia többnyire a marketingnek köszönhető.

Kellékek

Fából készült mancala tábla Nyugat-Afrikából

A mancala táblákon általában 2 vagy 4 sor lyuk van. Egyes mancala játékokat földbevájt gödrökkel vagy kőbe vésett mélyedésekkel játszanak inkább. A lyukakat illetve gödröket hívják házaknak is. Néha a tábla két végén nagyobb gödrök találhatók, melyeket a játékosok a foglyuk ejtett kövek tárolására használnak. Köveken kívül babszemek vagy egyéb magvakat is használnak a játékhoz. A kövek kezdeti elhelyezése csakúgy, mint a tábla méretei játékonként változnak. Az endodoit például 2 x 6 méretű táblától a 2 x 10 méretű tábláig játszák.

A játék célja

Általában a mancala játékok célja több követ foglyul ejteni, mint az ellenfél; néha azonban az a cél, hogy az ellenfél ne tudjon lépni vagy az, hogy a játékos saját oldala üres legyen.

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Mancala témájú médiaállományokat.