„Ekbatana” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
49 bájt hozzáadva ,  8 hónappal ezelőtt
a
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tepe Hagmatāna, vagy Tell Hagmatana alatt az ókori Ecbatana fellegvára feltételezhető, melynek kerülete 1,4 kilométer, területe körülbelül 40 hektár körüli.
 
Az eddig végzett feltárások során viszonylag kevés lelet datálható határozottan a méd korszakra: előkerült itt egy "kis, nyitott oldalú szoba négy sarokoszloppal, amelyek kupolás mennyezetet támasztanak", hasonló a Tepe Nush-i méd kori építményéhez, amelyet [[Zoroasztrizmus|zoroasztriánus]] [[tűztemplom]]ként értelmeztek. A [[Tepe Nush-i Jan]] és [[Godin Tepe]] összehasonlításaásatási alapjánleleteivel összehasonlítva az ásatásokitteni feltárások során egy hatalmas, sártéglából épült védőfalatvédőfal tártakkerült felfelszínre, amely a méd időszakra datálható., valamint Kétkét oszlop is felszínrefeltárásra került az Achaemenidák korából, és néhány vályogtégla építmény is, melyek a médek vagy arhaemenidák korából származikszármaznak.
 
Felszínre kerültFeltártakt egy súlyosan megrongálódott kőoroszlánszoborkőoroszlánszobrot is amelynek kora vitatott: lehet Achaemenida vagy Pártus is.
 
Számos [[Pártusok|pártus]] kori építmény igazolja, hogy Ecbatana a pártus uralkodók nyári fővárosa volt.
31 799

szerkesztés

Navigációs menü