„Müller-Lyer-illúzió” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(Új oldal, tartalma: „A Müller-Lyer illúzió egyike a geometriai vizuális illúzióknak. Két változaza ismert: Egyik esetben a szemlélőnek két egyenlő hosszúságú szakaszt mutatnak. ...”)
 
A Müller-Lyer illúzió egyike a geometriai vizuális illúzióknak. Két változaza ismert: Egyik esetben a szemlélőnek két egyenlő hosszúságú szakaszt mutatnak. Mindkét szakasz mindkét végét nyílhegyek zárják le, de az egyik esetben a nyílhegyek kifelé, másik esetben befelé mutatnak. A szemlélők az első szakaszt szinte mindig rövidebbnek látják, mint a másodikat. A másik változata az, amikor egy adott szakasz egyik vége kifelé, a másik befelé mutató nyílhegyben végződik. Ha megkérünk valakit, tippelje meg a szakasz közepét, rendszerint tévesen teszi ezt meg, és a befelé mutató nyílhegy felöl kevesebb helyet hagy, mint a másik oldalon. [[Kép:]]
 
== Magyarázatok ==
Az egyik elmélet szerint az illúzió pusztán a nyilak meglétéből származik, tehát a befelé mutató nyílban végződő szakasz egészében nagyobb, mint a kifelé mutatóban végződő. E szerint az elgondolás szerint a szakasz "kiterjeszti" magát a nyilak mentétn, és ezért látszik hosszabbnak.
A másik elmélet agyunk vizuális rendszerének térbeliséggel kapcsolatos előfeltevését okolja. El tudjuk képzelni, hogy ezek a szakaszok térbeli testek, vagy esetleg épületek élei. Ebben az esetben a "kifele-nyilas" szakasz egy ház külső, felénk eső sarka, és a nyílhegyek által meghatározott szakaszok pedig a tőlünk a távolba tartó élek.
 
[[Kép:muller_lyer_tickets.jpg]]
10

szerkesztés

Navigációs menü