„Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a Szilas átnevezte a(z) Svéd Szociáldemokrata Párt lapot a következő névre: Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja: Ez a hivatalos neve
Nincs szerkesztési összefoglaló
40. sor: 40. sor:
}}
}}


A '''Svéd Szociáldemokrata Párt''' (svédül: ''Sveriges socialdemokratiska arbetareparti'', rövidítése: '''SAP''') svédországi [[baloldal]]i politikai párt, az ország legrégebbi pártja. A pártot gyakran csak ''Socialdemokraterna'' ''(Szociáldemokraták)'' néven említik. A párt 1921 óta 69 éven át volt tagja a mindenkori kormánykoalíciónak, és 27 éven át volt ellenzékben.
'''Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja''' (svédül: ''Sveriges socialdemokratiska arbetareparti'', rövidítése: '''SAP''') svédországi [[baloldal]]i politikai párt, az ország legrégebbi pártja. A pártot gyakran csak ''Socialdemokraterna'' ''(Szociáldemokraták)'' néven említik. A párt 1921 óta 69 éven át volt tagja a mindenkori kormánykoalíciónak, és 27 éven át volt ellenzékben.


== Ideológiája ==
== Ideológiája ==

A lap 2021. november 30., 10:42-kori változata

Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja

Mottó: Ett bättre Sverige. För alla. (Egy jobb Svédországot. Mindenkinek.)
Adatok
ElnökMagdalena Andersson
FrakcióvezetőTomas Eneroth

Alapítva1889. április 23.
SzékházSveavägen 68
Stockholm
Svédország
Ifjúsági tagozatSSU - Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (Svéd Szociáldemokrata Ifjúsági Liga)
Tagok száma100 900 (2014)

Ideológiaszociáldemokrácia
demokratikus szocializmus
Politikai elhelyezkedésbalközép
Parlamenti jelenlétRiksdag:
113 / 349
Megyei tanácsok:
572 / 1 597
Önkormányzati képviselők:
4 364 / 12 780
Nemzetközi szövetségekProgresszív Szövetség
Európai pártEurópai Szocialisták Pártja
EP-frakcióSzocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége
[socialdemokraterna.se Weboldala]

Svédország Szociáldemokrata Munkáspártja (svédül: Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, rövidítése: SAP) svédországi baloldali politikai párt, az ország legrégebbi pártja. A pártot gyakran csak Socialdemokraterna (Szociáldemokraták) néven említik. A párt 1921 óta 69 éven át volt tagja a mindenkori kormánykoalíciónak, és 27 éven át volt ellenzékben.

Ideológiája

A pártot 1889-ben alapították meg, a párt alapvető ideológiája a marxista revizionizmushoz állt közel. A későbbiekben ideológiája a marxizmus helyett, a demokratikus szocializmus és a szociáldemokrácia elvei szerint folytatták politikájukat. A párt támogatja a jóléti kiadások fedezését a progresszív adó rendszer révén emellett a korporatizmust is, melynek keretében az egyes érdekcsoportok tárgyalással rendezik kérdéseiket és nem sztrájkokkal. A párt hevesen ellenzi a diszkrimináció és rasszizmus minden formáját.

Szociáldemokrácia

A párt fő eredményének tekinti a progresszív adórendszer létrehozását, a méltányos kereskedelem és az alacsony munkanélküliség megteremtését. A jóléti állam a második világháború után alakult ki Svédországban, amely Ernst Wigforss szociáldemokrata politikus által elindított gazdasági programnak köszönhető. Ezt a gazdasági programot "Keynes előtti Keynesianizmus"-nak nevezeték utólag. Ehhez a programhoz kapcsolódott a Gösta Rehn és Rudolf Meidner közgazdászok által kidolgozott munkaerő piaci politika, amit Rehn-Meidner-modellnek neveznek. Ez a modell kimondta, hogy nem a kereslet növelésével állami befolyással nem elérhető a teljes foglalkoztatás, emiatt a modell kimondja, hogy az államnak a mérsékelt keresletnövelést kell alkalmaznia. A modell fő elemei: alacsony infláció, teljes foglalkoztatás, jövedelmi egyenlőség, nagy növekedési szint.[1]

Választói bázisa

A párt szavazói egy 2010-es felmérés szerint az alábbi társadalmi csoportokból kerülnek ki:[2]

  • Dolgozói szakszervezeti tagok
  • Rokkantak
  • Svédországban élő külföldiek
  • Munkanélküliek
  • Fizikai dolgozók,
  • Közszféra alkalmazottjai,
  • Nők
  • 65 év feletti nyugdíjasok,
  • 18-21 év közötti fiatalok

A párt elnökei

Források