„Varsó” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
42 bájt törölve ,  1 évvel ezelőtt
nincs szerkesztési összefoglaló
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
(nem igaz, hogy alfa-világvéros)
Nincs szerkesztési összefoglaló
'''Varsó''' ([[lengyel nyelv|lengyelül]] ''Warszawa'' {{kiejtés|Pl-Warszawa.ogg|lengyelül}} [var'ʃava], [[Német nyelv|németül]]: ''Warschau'', [[Szlovák nyelv|szlovákul]]: ''Varšava'') [[1596]] óta [[Lengyelország]] [[főváros]]a, emellett fontos tudományos, gazdasági, kulturális és politikai központ. A metropolisz Lengyelország keleti-középső részén, a [[Visztula]] partján fekszik, népességét hivatalosan 1,8 millió lakosra becsülik egy nagyobb, 3,1 millió lakosú agglomeráción belül, ami Varsót az [[Európai Unió]] 7. legnépesebb fővárosává teszi. A város területe 517 km<sup>2</sup>, míg agglomerációjának 6100 km<sup>2</sup>. Varsó jelentős nemzetközi turisztikai célpont, és fontos kulturális, politikai és gazdasági központ. Történelmi óvárosa az [[UNESCO|UNESCO Világörökség]] része.
 
A város a 16. század végén emelkedett ki, mikor [[III. Zsigmond lengyel király|III. Zsigmond]] úgy döntött, hogy a lengyel fővárost és királyi udvarát Krakkóból ide költözteti. Az elegáns építészet, a nagyszerűség és a kiterjedt sugárutak adták Varsónak az „''Észak Párizsa''” becenevet a második világháború előtt. A németváros invázióa kezdetén,második [[1939]]-benvilágháborúban bombázottlegsúlyosabb várospusztításokat ellenálltelszenvedett azvárosok ostromnak,közé de nagyrészét elpusztítottakerült az [[1943]]-as [[varsói gettófelkelés]], megtorlásamajd különösen az [[1944]]-benes [[varsói felkelés]] brutális leverése során. Varsó a háború utáni újjáépítés miatt nyerte el a „''Főnix város”'' becenevet, amelynek következtébenmivel épületeinek több mint 85%-a romokbanromokból épült újjá.
 
[[2012]]-ben az Economist Intelligence Unit Varsót a világ 32. legélhetőbb városának minősítette. [[2017]]-ben a város a „Vállalkozásbarát” szempotn szerint a 4., az „Emberi tőke és életmód” szerint a 8. helyen végzett, és a régió életminőségi rangsorának első helyén járt. A város a kutatás-fejlesztés, az üzleti folyamatok kiszervezésének és az információtechnológiai kiszervezés jelentős központja. A varsói tőzsde a legnagyobb és legfontosabb Közép-és Kelet-Európában. A Frontex, az Európai Unió külső határbiztonsági ügynöksége, valamint az ODIHR, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyik fő intézménye, Varsóban található.hozta [[Frankfurtlétre amszékhelyét. Main|Frankfurthoz]] és [[Párizs|Párizshoz]] hasonlóan, Varsó is sok felhőkarcolóval rendelkezik.
 
A város a Lengyel Tudományos Akadémia, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a [[Varsói Egyetem]], a Varsói Műszaki Egyetem, a Nemzeti Múzeum, a Zachęta Művészeti Galéria és a Varsói Nagyszínház székhelye. Az óvárost, amely szinte minden európai építészeti stílus és történelmi korszak példáját képviseli, [[1980]]-ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. További fő építészeti látványosságok közé tartozik a királyi palota és az ikonikus Zsigmond király oszlopa, a Wilanów-palota, a Szent János-katedrális, a Fő piactér, valamint számos templom és kúria a Királyi út mentén. Varsó Közép-és Kelet-Európa divat-kulturakultúra fővárosaként pozícionálja magát. A város területének mintegy negyedét parkok foglalják el.
 
== Nevének eredete ==

Navigációs menü