„Szepestamásfalva” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
javítások & átrendezések
a (→‎Jegyzetek: források --> jegyzetek AWB)
(javítások & átrendezések)
 
|weboldal = www.sptomasovce.sk
}}
'''Szepestamásfalva''' ([[1899]]-ig ''Tamásfalu'', {{ny-sk|Spišské Tomášovce}}, {{ny-de|Tomsdorf}}) [[falu]] [[Szlovákia|Szlovákiában]], a [[Kassai kerület]] [[Iglói járás]]ában. [[Edösfalva]] tartozik hozzá.
 
== Fekvése ==
[[Igló]]tól 8 km-re északnyugatranyugatra, a [[Hernád (folyó)|Hernád]] bal partjánoldalán fekszik, [[Edösfalva]] tartozik hozzá.
 
== Története ==
[[Fájl:Spiske Tomasovce-kostel.jpg|bélyegkép|balra|160px|Templom]]
A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban lakott volt. Határában a vonaldíszes kultúra kerámiáinak maradványait tárták fel.
A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban lakott volt. Határában a vonaldíszes kultúra kerámiáinak maradványait tárták fel. A falu a Szepesség egyik legrégibb települése, [[1200]] körül Bota fia Tamás alapította. [[1229]]-ben ''"Villa Thome"'' néven említik először. [[1261]]-ben ''"Thamasy"'', [[1265]]-ben ''"Thomasy"'', [[1317]]-ben ''"Kis, Nag Tamassy"'', [[1565]]-ben ''"Tomesdorff"'' alakban említik a korabeli források. [[1217]]-ben [[II. András magyar király|II. András]] király Bota fia Tamás itteni birtokát Lenged birtokával cserélte el, így a falu királyi birtok lett. Már a [[13. század]] első felében kialakult a határában Kistamásfalva, mely később az Arnótfalva nevet kapta. A [[tatárjárás]] előtt a környék lakói a Hernád feletti Lethonnak nevezett sziklán erődített helyet építettek ahol végig kitartottak, ezért bár a támadás során Tamásfalva is elpusztult a visszatérő lakók újjáépítették. A pusztítást azonban éhínség követte. A [[tatárjárás]] után [[IV. Béla magyar király|IV. Béla]] király a részben elnéptelenedett [[Szepesség]]et [[cipszerek|németekkel]] telepítette be. A falu első temploma még [[1250]] körül épült fából, a most is álló templomot a [[14. század]]ban emelték. Tamásfalvát a Szepesség többi településéhez hasonlóan többször pusztították természeti csapások, [[földrengés]]ek, szárazság és az azt követő éhínség és járványok is. [[1415]]-ben a karthauzi szerzetesek kaptak itt birtokot, később az egész falu birtkokát megszerezték. [[1550]]-ben [[I. Ferdinánd magyar király|I. Ferdinánd]] a falut a szepesi [[káptalan]]nak adta. [[1787]]-ben 36 házában 252 lakos élt. [[1828]]-ban 46 háza és 332 lakosa volt, akik főként [[mezőgazdaság]]gal foglalkoztak, de az [[1870-es évek]]től sokan dolgoztak a [[vasút]]nál is.
 
A falu területe a régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban lakott volt. Határában a vonaldíszes kultúra kerámiáinak maradványait tárták fel. A falu a Szepesség egyik legrégibb települése, [[1200]] körül Bota fia Tamás alapította. [[1229]]-ben ''"Villa Thome"'' néven említik először. [[1261]]-ben ''"Thamasy"'', [[1265]]-ben ''"Thomasy"'', [[1317]]-ben ''"Kis, Nag Tamassy"'', [[1565]]-ben ''"Tomesdorff"'' alakban említik a korabeli források. [[1217]]-ben [[II. András magyar király|II. András]] király Bota fia Tamás itteni birtokát Lenged birtokával cserélte el, így a falu királyi birtok lett. Már a [[13. század]] első felében kialakult a határában Kistamásfalva, mely később az Arnótfalva nevet kapta. [[1229]]-ben „''Villa Thome''” néven említik először. A [[tatárjárás]] előtt a környék lakói a Hernád feletti Lethonnak nevezett sziklán erődített helyet építettek, ahol végig kitartottak,. ezért bárBár a támadás során Tamásfalva is elpusztult, a visszatérő lakók újjáépítették. A pusztítást azonban éhínség követte. A falu első temploma még [[1250]] körül épült fából. [[1261]]-ben „''Thamasy''”, [[1265]]-ben „''Thomasy''” néven írják. A [[tatárjárás]] után [[IV. Béla magyar király|IV. Béla]] király a részben elnéptelenedett [[Szepesség]]et [[cipszerek|németekkel]] telepítette be. A falu első temploma még [[1250]] körül épült fából, a most is álló templomot a [[14. század]]ban emelték. Tamásfalvát a Szepesség többi településéhez hasonlóan többször pusztították természeti csapások, [[földrengés1317]]ek-ben „''Kis, szárazságNag ésTamassy''” azmegnevezéssel azt követő éhínség és járványok istaláljuk. [[1415]]-ben a karthauzi szerzetesek kaptak itt birtokot, később az egész falu birtkokátbirtokát megszerezték. [[1550]]-ben [[I. Ferdinánd magyar király|I. Ferdinánd]] a falut a szepesi [[káptalan]]nak adta. [[17871565]]-ben 36„''Tomesdorff''” házábanalakban 252említik lakosa éltkorabeli források. [[1828]]-banTamásfalvát 46a házaSzepesség éstöbbi 332településéhez lakosahasonlóan volt,többször akikpusztították főkénttermészeti csapások, [[mezőgazdaságföldrengés]]gal foglalkoztakek, deszárazság és az [[1870-esazt évek]]tőlkövető sokanéhínség dolgoztakés ajárványok is. [[vasút1787]]nál-ben is36 házában 252 lakos élt.
[[Vályi András]] szerint ''"TAMÁSFALVA. Tamasovcze. Tót falu Szepes Várm. földes Ura a’ Tudom. Kintstár, lakosai katolikusok, fekszik Lethánfalvához nem meszsze, és annak filiája; határjában legelője kevés van."''<ref>{{Vályi}}</ref>
 
A 18. század végén [[Vályi András]] szerintígy ír róla: ''"TAMÁSFALVA. Tamasovcze. Tót falu Szepes Várm. földes Ura a’ Tudom. Kintstár, lakosai katolikusok, fekszik Lethánfalvához nem meszsze, és annak filiája; határjában legelője kevés van."''<ref>{{Vályi}}</ref>
A [[trianoni békeszerződés]]ig [[Szepes vármegye]] [[Iglói járás]]ához tartozott.
 
[[1828]]-ban 46 háza és 332 lakosa volt, akik főként [[mezőgazdaság]]gal foglalkoztak, de az [[1870-es évek]]től sokan dolgoztak a [[vasút]]nál is.
 
A [[trianoni békeszerződés|trianoni diktátum]]ig [[Szepes vármegye]] [[Iglói járás]]áhozjárásához tartozott.
 
==Népessége==
[[2001]]-ben 1517 lakosából 1329 [[szlovákok|szlovák]] és 143 [[cigányok|cigány]] volt.
 
[[2011]]-ben 1734 lakosából 1276 [[szlovákok|szlovák]] és 241 cigány volt.
 
== Nevezetességei ==
* A falu [[Szent Mihály]] arkangyal tiszteletére szentelt, római katolikus temploma a [[14. század]] első felében épült [[gótika|gótikus stílus]]ban, [[1846]]-ban [[klasszicista stílus]]ban építették át.
* AAz ''Edösfalva'' (''Hadušovce)'' nevű településrészén álló [[reneszánsz stílus|reneszánsz]] kúria a [[17. század]] első felében épült. Később átépítették.
* Innen közelíthető meg legjobban a [[Szlovák Paradicsom]]nak nevezett [[Hernád-áttörés]] szurdokvölgyekben, [[vízesés]]ekben, barlangokban és magas sziklákban gazdag vidéke.
 
== További információk ==
* [http://sptomasovce.szm.sk/ Hivatalos oldal]
* [http://www.e-obce.sk/obec/spissketomasovce/spisske-tomasovce.html E-obce.sk]
* [https://www.obce.info/slovensko/kosicky-kraj/okres-spisska-nova-ves/spisske-tomasovce/profile Községinfó]
* [http://mapy.zoznam.sk/index.pl?zoom=6&pos_x=-318986&pos_y=-1209960&size=full&lang=sk&sipka=1&name=Spi%9Ask%E9%20Tom%E1%9Aovce%2C%20Spi%9Ask%E1%20Nov%E1%20Ves Szepestamásfalva Szlovákia térképén]
* [http://www.slovenskyraj.sk/obce/sptomasovce/sptomasovcehu.html A község a Szlovák Paradicsom honlapján]
 
== Jegyzetek ==
{{jegyzetek}}
 
== TovábbiLásd információkmég ==
*[[Edösfalva]]
* [http://sptomasovce.szm.sk/ Hivatalos oldal]
* [http://www.slovenskyraj.sk/obce/sptomasovce/sptomasovce.htm Rövid ismertető]
* [http://www.e-obce.sk/obec/spissketomasovce/spisske-tomasovce.html E-obce.sk]
* [http://www.obce.info/index.php?make=mapa&id=8&obec=981 Községinfó]
* [http://mapy.zoznam.sk/index.pl?zoom=6&pos_x=-318986&pos_y=-1209960&size=full&lang=sk&sipka=1&name=Spi%9Ask%E9%20Tom%E1%9Aovce%2C%20Spi%9Ask%E1%20Nov%E1%20Ves Szepestamásfalva Szlovákia térképén]
* [http://www.slovenskyraj.sk/obce/sptomasovce/sptomasovce.html A község a Szlovák Paradicsom honlapján]
* [http://sptomasovce.szm.sk/historia.htm A község története]
 
{{Iglói járás}}

Navigációs menü