„Grep” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
84 bájt törölve ,  3 hónappal ezelőtt
korr
(A -c kapcsoló a sorokat számlja nem a konkrét előfordulást: "Suppress normal output; instead print a count of matching lines for each input file.")
(korr)
 
{{kisbetűscím}}
A '''grep''' (neve a ''Global | Regular Expression | Print'' szavak kezdőbetűiből származik) parancssorból futtatható program, melynekmely elsőa paraméterként megadott fájlokban vagy a ''standard input''ban megadott tartalomban keres [[Reguláris kifejezés|reguláris kifejezések]] alapján. Első verzióját a [[Unix]] operációs rendszerhez írták. A grepMa a paraméterkéntlegtöbb megadottUnix fájlokraés vagy[[Unix-szerű]] rendszernek, így a ''standardkülönböző input''ra[[Linux]] illesztdisztribúcióknak és a [[szabályosMac kifejezésOS X]]eket rendszereknek is része a grep. Windows rendszerekhez letölthető például a GNU grep a [[Cygwin]] részeként.
 
Ma a legtöbb [[Unix]] és [[Unix-szerű]] rendszernek, így a különböző [[Linux]] disztribúcióknak és a [[Mac OS X]] rendszereknek is része a grep. Windows rendszerekhez letölthető például a GNU grep a [[Cygwin]] részeként.
 
== Használat ==
=== Keresés egyetlen fájlban ===
Egy jellemző példa lehet a grep felhasználására, ha keressükKeressük a ''tehén'' szót az ''A_tej_ára.txt'' szövegfájlban:
grep tehén A_tej_ára.txt
A grep ekkor kiírja azokat a sorokat a fájlból, amelyek tartalmazzák a ''tehén'' [[string]]et. Ha a fájl valamely sora a ''TEHÉN'' vagy a ''Tehén'' stringet tartalmazza, akkor nem íródik a kimenetre, mert a grep alapértelmezésben érzékeny a kis- és anagybetű nagybetűk közötti különbségre, idegen szóvalérzékeny ''(case-sensitive)''. Ezt az alapértelmezett működést azonban felül lehet bírálni a ''-i'' kapcsolóval lehet felülbírálni:<ref name="gnu.org">http://www.gnu.org/s/grep/manual/html_node/Matching-Control.html#Matching-Control Free Software Foundation, 2011. június 25.</ref>
grep -i tehén A_tej_ára.txt
Ebben az esetben akár a ''Tehén'' de akár a ''TehÉN'' string is egyezőnek számít.
 
=== Keresés alkönyvtárakban ===
Lehetséges a rekurzív keresés is egy adott könyvtárstruktúrában a -r kapcsolóval. Az alábbi példában a grep a ''tehén'' [[string]]et tartalmazó sorokat keresi az ''Dokumentumok/'' könyvtár alatti teljes struktúrában:<ref>http://www.gnu.org/s/grep/manual/html_node/File-and-Directory-Selection.html#File-and-Directory-Selection Free Software Foundation, 2011. június 25.</ref>
 
grep -r tehén Dokumentumok/
=== Szabályos kifejezések ===
 
A grep [[szabályosReguláris kifejezés|Reguláris kifejezéseket]]eket is tud értelmezni. Az alábbi példában a grep egyaránt megtalálja a ''Bivaly'' és a ''Bagoly'' szavakat a bemeneti fájlban, hiszen mindkettő illeszkedik az <tt>B.<!-- SamatBot ellen védő kommentár -->..ly</tt> szabályos kifejezésre:
grep B.<!-- SamatBot ellen védő kommentár -->..ly állatok.txt
[[Szabályos kifejezés]] segítségével sorok kezdete és sorok vége is detektálható. Az alábbi példa az olyan sorokat listázza, melyek úgy végződnek, hogy ,,ni".

Navigációs menü