„Hímvessző” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
[ellenőrzött változat][nem ellenőrzött változat]
(elavult alapértelmezett rendezési kulcs törlése, mert 1 szavas cím kötőjel, hamis digráf és a magyar ábécében nem szereplő betű nélkül)
Címkék: Visszaállítva Vizuális szerkesztés indulatos írásjelek
== Humán anatómia ==
 
A pénisz csak egy fasz, ne bonyolítsuk kérem!!!!
A pénisz henger alakú szerv, melynek végén a [[makk (anatómia)|makk]] ''(glans penis)'' található. A makkot a pénisz testétől ''(corpus penis)'' egy barázda, a ''(sulcus coronarius penis)'' választja el és kívülről a [[fityma]] ''(preputium)'' fedi. A pénisztest felső felszínén jól láthatóan fut a ''(vena dorsalis superficialis penis)'', a hímvessző felületes vénája.
 
A pénisz egész hosszában három szivacsos szerkezetű test fut végig. Ezek közül a két barlangos test ''(corpora cavernosa)'' a pénisz felső ''(dorsalis)'' részén, egymással párhuzamosan halad, a maradék egy szivacsos test, ''(corpus spongiosum)'' pedig az alsó ''(ventralis)'' oldalán. Az utóbbiban fekszik a húgycső ''(urethra)'', amelyen át a [[vizelet]] és az [[ondó]] is - más-más időben - kiürülhet. A két [[szeméremcsont]] ''(corpus cavernosum)'' a symphysiséről ered ''(crus penis)'', erős kötőszövetes tok veszi őket körül, ez az [[erekció]] során tartást biztosít a hímvesszőnek. A corpus spongiosum alattuk egy bunkószerű véggel kezdődik ''(bulbus penis)'', majd a pénisz ventralis felszínén halad és a makkban végződik rajta a húgycsőnyílással. A makk érzőidegekben gazdag, és a [[szexualitás|szexuális életben]] kap fontos szerepet. A szivacsos szövet ''(corpus spongiousom)'' tokja jóval lazább, ez teszi lehetővé, hogy a húgycső a merevedéskor ne záródjon el és végbemehessen az [[magömlés|ejakuláció]].
 
Az emberi péniszben a legtöbb emlőstől eltérően nem található ''baculum'', azaz péniszcsont.
 
Az [[erekció]] mechanizmusa:
 
A corpus cavernosumban halad a pénisz fő artériája, a vénák pedig a széleken. Az artériák dugóhúzószerűen csavarodottak, ez azért van, hogy követni tudják az erektált hímvessző méretnövekedését. A hímvesszőben intima párnák ''(Ebner-párnák)'' vannak, melyek idegi stimulusra, nemi izgalomra lelapulnak, ezáltal a beáramló vér feltölti a centrális cavernákat és elzárja a szélső kisebb vénák visszaáramlását. Ezáltal jön létre az erekció.
 
A nemi izgalom elmúlásával az Ebner-párnák bedomborulnak, az artériák lumene szűkül, csökken a vér bejutása és a tunica albuginea feszülése. A szélső vénákból a vér el tud folyni és elvezetik a vért. Ezáltal a pénisz petyhüdtté válik.
 
== Források ==
Névtelen felhasználó

Navigációs menü