„Folyó” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Visszavontam Arnold.toth (vita) szerkesztését (oldid: 24203053): ilyen cikk nincs, és valószínűleg soha nem is lesz
[nem ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
aNincs szerkesztési összefoglaló
Címkék: Visszaállítva Vizuális szerkesztés Mobilról szerkesztett Mobil web szerkesztés
(Visszavontam Arnold.toth (vita) szerkesztését (oldid: 24203053): ilyen cikk nincs, és valószínűleg soha nem is lesz)
Címke: Visszavonás
[[Fájl:Victoria5.jpg|bélyegkép|jobbra|250px|A [[Zambézi]] folyó és a [[Viktória-vízesés]] ([[Zambia]]/[[Zimbabwe]], [[Afrika]])]]
A '''folyó''' kifejezés egy természetes [[víz]]tömeget jelent a [[szárazföld]]ek belsejében, ami az állóvizekkel ellentétben állandó mozgásban van. A folyók egy [[forrás (hidrológia)|forrásból]] vagy egy [[tó]]ból erednek és egy másik folyóba, vagy valamely tóba, [[tenger]]be, [[óceán]]ba ömlenek. Vizük a [[gravitáció]] hatására a magasabb területekről az alacsonyabbak felé folyik. A víz mozgási iránya a folyásirány. A folyásirányba nézve bal kéz felől a folyó bal partja, jobb kéz felől pedig a jobb partja van. A folyó medre víz alatt található mélyedés a földben, amelyet víz által szállított hordalék ([[homok]], [[kavics]]) borít. A [[vízhozam]] a keresztmetszeten egy [[másodperc]] alatt áthaladó vízmennyiség. A [[legbővizűbb]] folyó az [[Amazonas]].
 
A legkisebb folyóvizeket ''ér'', ''csermely'', ''patak'', a legnagyobbakat '''folyam''' néven szokták megkülönböztetni. A különböző elnevezések között nincs éles határ, számos szerző akkor nevez folyamnak valamilyen vízfolyást, ha az hajózható. A magyar [[természetföldrajz]] beosztása szerint a folyó hossza 100–1000 km, [[vízgyűjtő terület]]e 1000–150 000 km² – ez alatt patak, e fölött folyam.

Navigációs menü