„Nyomelemek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
100 bájt hozzáadva ,  3 hónappal ezelőtt
a
lektorálandó
(régóta nem épül, sablon ki)
a (lektorálandó)
{{lektor}}
Az [[Analitikai kémia|analitikai kémiában]] a '''nyomelem''' ([[Görög nyelv|görögül]]: ''ολίγος'', oligo, kevés) olyan [[Kémiai elem|elem]], amelynek a mintában található átlagos [[koncentráció]]ja {{forrás|kisebb mint 100 ppm, vagyis 100 mikrogramm/g.}}
 
A [[Biokémia|biokémiában]] és a táplálkozásban a '''nyomelem''' olyan [[kémiai elem]], amely minimális mennyiségben szükséges az adott szervezet növekedéséhez, fejlődéséhez és megfelelő fiziológiájához,<ref>H. J. M. Bowen, ''Trace Elements in Biochemistry''. Academic Press, 1966 (2. kiadás, 1976)</ref> vagyis ''mikrotápanyag'' nyomokban.
 
== Ásványi sók ==
<!--A töredék ásványi sók olyan kifejezés, amely azonosítja az egyes [[szervetlen vegyület]]eket, vagyis mentes a [[Szén|szerves széntől]], de ezek mégsem szükségszerűen [[Só|sók]]. -->A nyomelemek alapvető szerepet játszanak valamennyi élő szervezetben, [[állatok]], [[növények]], [[gombák]] és a legegyszerűbb organizmusok birodalmánbanbirodalmában '''az esszenciális ásványi anyagok''' részei, vagy helyesebben, minden szempontból {{pontosabban|'''lényeges elemek'''}}. Valójában egyes alapvető biomolekulák alkotóelemei, mint a {{pontosabban|protetikus csoportok}} központi elemei, a [[fehérje]]szintézisért felelős enzimek részeként, és még sok másért a sejteken belül és kívül is.
 
== A nyomelemek lebontása az emberi táplálkozásban ==
A nyomelemek azok a kémiai elemek, amelyek csak az emberi szervezetben találhatók nyomokban, amelyeket általában a huszadik század utolsó negyedének tanulmányai<ref>Walter Mertz, [http://journals.cambridge.org/download.php?file=%2FPNS%2FPNS33_03%2FS0029665174000577a.pdf&code=cb3fc689c52834103e3ad43a422129d3 The newer essential trace elements, chromium, tin, vanadium, nickel and silicon ] Proc. Nutr. Soc. 33 p. 307 1974</ref> mutattak ki az analitikai technológiák fejlődésével. A vizsgálatok ezután mindaddig követték az azonos nyomelemekkel kölcsönhatásba lépő biológiai molekulák – általában metalloproteinek és [[vitamin]]ok – azonosítását. Gyakran nem ismert ezeknek az elemeknek a molekuláris elhelyezkedése vagy biokémiai funkciója, ha van ilyen.
 
Ezeknek az elemeknek a valódi szükségességét nem mindig állapítják meg, és sok szerző nagyrészt lényegtelennek tartja őket. Ezek napi mikrogramm nagyságrendűek vagy annál is kevesebbek. Bizonyos esetekben ezek '''rendkívül mérgező fémek még alacsony dózisokban is''', és gyakran a szervezetben felhalmozódnak, ezért a maximális dózist nem szabad túllépni. A túladagolás és a környezeti szennyeződés kockázata sokkal gyakoribb. A '''nyomelemeket''' néha fel lehet osztani nyomelemekre és '''ultra-nyomelemekre'''. A nyomelemek között vannak olyanok, amelyek a normál {{pontosabban|mikro/oligo}} felosztás szerint teljesen az előbbiekbe esnek.
 
<!--Minden alapegységben a megkülönböztető adat az igazi mennyiségi követelmény.-->
 
=== Nyomelemek, általában mikroelemek ===
Ezen nyomelemeket az emberi test naponta milligramm nagyságrendben veszi fel őket):
 
* [[Vas]]
* [[Cink|cink-]]
* [[réz]]
* [[Kobalt|az ionos állapotban mérgező kobaltot]] csak szerves formában, {{pontosabban|a [[B12-vitamin|B12-vitamin ellátása révén veszik fel]]}}
* [[jód]]
* [[mangán]]
=== Nyomelemek, általában nyomelemek ===
 
* [[króm]] : csak ''háromértékű formában'', hatértékű formában erősen káros, mint a kromátokban és a dikromátokban. Fontosságáról vitatkoznak {{pontosabban|a táplálékkiegészítők terén tapasztalható erős piaci mechanizmusok frontján}}. Az emberi táplálkozásban az egyetlen tudományosan bizonyított biológiai szerepe a kórházi betegek hosszú távú,távon teljes parenterális táplálásra kényszerítettszoruló kórházi betegek hiánytüneteihez kapcsolódik. A természetes bevitel hiányát az étrend bármilyen formájánál figyelembe véve az átlagos beviteli szint szinte el is hagyható. Feltételezik, hogy a háromértékű króm kis molekulatömegű metalloproteint képezhet, amely részt vesz a lipid- és szénhidrát-anyagcsere még meg nem határozott néhány változatában.
* [[vanádium]] : nincs tudományosan bizonyított biológiai szerepe az emberi táplálkozásban, ellentétben azzal, amit más emlősök, köztük patkányok esetében ismertek, amelyekhezamelyekben elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez, bár az étrendben menyisége az egymilliárdegymilliárdod részekrész szintjén van. A táplálkozásban játszott lehetséges szerepe ellentmondásos. Vegyületei mind nagyon mérgezőek. {{pontosabban|Az elviselt légköri kitettség}} még munkahelyi szinten is ng/m³ nagyságrendű.
* [[szilícium]] : az embereknél, bár az elemre vonatkozó pontos biokémia nem ismert, a [[kötőszövet]]ek, elsősorban a csontok és a porcok anyagcseréjében betöltött szerepeiqtszerepeit kiemelték. {{pontosabban|Az ajánlott beviteli szintek nem egyeznek meg}}, és a hiánytünetek szinte ismeretlenek, hiszen mindenütt hasznos koncentrációban vannak a növényi élelmiszerekben, az ivóvízben és számos állati szövetben.
* [[fluor]] : természetben megtalálható a fluorit, a kriolit és az apatit ásványi anyagaiban, valamint a vízben, a növényi organizmusokban, a csontvázban és az állati fogakban. [[Fogszuvasodás|Az embereknél a fogszuvasodás]] megelőzésének előnyeit hangsúlyozták, mivel kialakít egy olyan [[fogzománc]]ot, amely ellenállóbb a demineralizáló [[sav]]támadásokkal szemben. Ezeket az előnyöket azonban helyi alkalmazással érik el, fogkrémekkel, amelyeket azonban nem szabad lenyelni, mivel közvetlen felszívódásuk nagyon káros és fluorózist okozhat.
 
=== Ultra-nyomelemek ===
Ezek ultra-nyomelemek (az emberi test mikrogramm/nap sorrendbennagyságrendben veszi fel őket):
 
* '''[[lítium]]''' : nem ismert, hogy van-e élettani szerepe, és a tanulmányok jelenleg ellentmondásosak.
* '''[[nikkel]]''' : egyes klinikai vizsgálatok feltételezik valamilyen szerepét, de a hiánya kockázata szinte kizárt. Elengedhetetlen egyes mikroorganizmusokban, amelyek részben a gerincesek bélflóráját alkotják. A túladagolás és az [[Allergia|allergiás reakciók]] tünetei ismertek és széles körben elterjedtek, mivel ez a fém mindenütt előfordul az ötvözetek és aaz ékszerek verésében.
* '''[[Arzén (elem)|arzén]]''' : erősen mérgező és {{pontosabban|promotálják rákkeltő hatását}}, nincs ismert tudományosan bizonyított biológiai szerepe az emberi táplálkozásban.
 
== Jegyzetek ==
 
== Fordítás ==
{{fordítás|it|wikipedia|Oligoelementi|110243280}}
 
[[Kategória:Biokémia]]

Navigációs menü